Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είχα και στο χωρίο μου Χάλοουϊν



Σήμερα λέει είναι η γιορτή του Χάλουιν. Μια γιορτή που βγαίνουν στους δρόμους τα παιδούδια και είναι μασκαρεμένα σαν μπαμπούλιδοι, δράκουλες, μάγισσες και καλικαντζαραίοι  κι άμα λέει δεν τα τρατάρεις το κάτι τις, μέχρι που σου γκρεμίζουν και το σπίτι. Μοιάζει η γιορτή με Τσικνοπέμπτη μεν αλλά λέει είναι αφιερωμένη σε όσους έχουν αποθάνει, κούφια η ώρα. Σα να λέμε Απόκριες και ψυχοσάββατο μαζί, δύο σε ένα. Μπερδεμένα πράματα. Πολύ μπερδεμένα πράματα. Εμείς τους Καλικάντζαρους του διώχνουμε δε τους κερνάμε κι όλας. Θα μου πεις όχι κι εμείς τους κερνάμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα για να τους ξεγελάσουμε και να μη ροκανίσουν το δέντρο της ζωής. Λαϊκές δοξασίες…


Αφού σου λέει οι καλικαντζαραίοι και τα τανγκαλάκια, μέσα στα έγκατα της γης πριονίζουν όλο το χρόνο το δέντρο της ζωής για να σβήσει ο άνθρωπος από προσώπου γης. (ναι τέτοια σκασμένα είναι αυτά τα τρολ, δε μας συμπαθούν καθόλου) Και πριονίζουν με μανία για να προλάβουν να κάνουν το κακό πριν έρθουν τα Χριστούγεννα και θρέψει ξανά ο κορμός του δέντρου. Κι εμείς που είμαστε κομματάκι έξυπνοι, εν τω μέσω της νηστείας βάζουμε μπρος τους φούρνους και ψήνουμε λαχταριστούς βουτυράτους κουραμπιέδες για να ξεγελάσουμε αυτά τα ταγκαλάκια, τα οποία εκτός από κακιασμένα είναι και πολύ λιμάρικα και φαταούλικα!  Κι έτσι όσο εμείς λείπουμε στην εκκλησιά, αυτά τρυπώνουν στην τραπεζαρία και κάνουν ντου στα κεράσματα. Στο μεταξύ όμως το Θείο βρέφος ξαναγεννιέται και λύνει τα μάγια. Τα καλικαντζαράκια όμως συνεχίζουν το τρελό τους φαγοπότι μέχρι την ημέρα των Φώτων που θα αρχίσουν να ανάβουν οι φωτιές και να βγαίνουν οι Κουδουνάδες στους δρόμους και τις πλατείες. Κι αυτά λέει από τον πολύ το σαματά τρομάζουν και χώνονται ξανά μέσα στα λαγούμια τους και ξεκινούν το πριόνισμα του δέντρου από την αρχή, μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα που θα ξεγελαστούν και θα τα ξανά μανά παρατήσουν.



Ναι ίσως αυτές οι λαϊκές παραδόσεις τελικά να ερμηνεύουν με πολύ χαριτωμένο και αλληγορικό τρόπο την παρουσία του κακού στη ζωή μας. Δείχνουν την αιμοβόρικη και κουτοπόνηρη φύση του αρχέγονου κακού που μπροστά στο ανθρώπινο χιούμορ και τη χαρά τα χάνει. Γιατί στο κάτω, κάτω το κακό δύο πράγματα επιχειρεί να κάνει για να μας εξουθενώσει, είτε να μας τρομάξει, είτε να μας στεναχωρήσει κι όταν εμείς σπάμε πλάκα μαζί του, μάλλον βγαίνουμε νικητές. 


Όχι το Halloween δεν είναι ελληνική γιορτή, είναι ευρωπαϊκή και συγκεκριμένα Ιρλανδική αν δεν κάνω λάθος. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BD Έχει σαφέστατα  χθόνιες, παγανιστικές ρίζες , όπως ακριβώς και τα δικά μας τοπικά καρναβαλικά έθιμα. Δεν μπορώ να αξιολογήσω αν αυτό είναι καλό ή κακό (δεν είμαι δεισιδαίμον, να ενοχοποιώ παντού και πάντα τα λαϊκά έθιμα) αλλά σίγουρα το ότι επιβιώνουν και ενσωματώνονται στις σύγχρονες παραδόσεις, δείχνει πόσο πίσω πάει στην ιστορία του ανθρώπου αυτή η ατελείωτη μάχη με το κακό.

Και ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ από σήμερα αρχίζουν τα Χριστούγεννα!!!!!!!!!! Γιούπι!!!!!!!

Να είσται όλοι καλά!

Άντε και μια χαριτωμένη ταινιούλα για σήμερα:



Σχόλια

  1. Κάτσε καλέ, τι εννοείς ότι από σήμερα αρχίζουν τα Χριστούγεννα;; Μήπως εννοείς στην Ιρλανδία; Αν είναι να μετακομίσουμε! Τόσην ώρα κάθομαι και ακούω τη μουσική σου, τέλεια! (μέχρι τώρα την έκλεινα η κακούργα! χαχα) Φιλιά πολλά και καλό βράδυ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από 20 Νοεμβρίου επίσημα αλλά στις 20 μέρες θα κολλήσουμε!! Τσίου Πέτρα μου!

      Διαγραφή
  2. Ούτε κι εδώ που διαμένω έχει Χάλογουιν! παρόλα αυτά Χάπι Χάλογουιν εύχομαι!
    Σου χαρίζω και σχετικό τραγούδι: https://www.youtube.com/watch?v=6RIn2W6I6Mw&feature=youtu.be
    Και με το καλό το νέον έτος!
    Κίσιζ Χριστίνα Ανδρομέδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΑ ωραίο και το τραγούδι!!!!!!!Από funky & soul δεν ξέρω που παν τα 4! Με άρεσε πολύ ΑΘηνιώ! Ευχαριστώωωωωωω

      Διαγραφή
  3. Aγαπάμε Halloween, υποχθόνια ξωτικά και φανταχτερά τελώνια!
    Μάγισσες που σκορπίζουν φριχτά χαχανητά και χορούς που στήνουν τα δαιμόνια!

    Χθες στην εβδομαδιαία εκπομπή που κάνω είχαμε νύχτα Χάλοουιν και ένα φιλαράκι μου μιλούσε για τις κέλτικες και παγανιστικές ρίζες της γιορτής, όπως αναφέρεις - μα και τη σύνδεση της πλέον (όπως τόσες πρώην παγανιστικές γιορτές) με τον χριστιανισμό - η γιορτή των "Αγίων Πάντων", συγκεκριμένα, στην καθολική παράδοση. Και μου ανέφερε και το εξής πολύ ενδιαφέρον: τα παλιά τα χρόνια που γιόρταζαν το Χάλοουιν 31 Οκτώβρη συνέπιπτε με το τέλος της χρονιάς και το ξεκίνημα της νέας - τότε είχε 10 μήνες ο χρόνος, όχι 12! (απουσίαζαν Ιούλιος και Αύγουστος, που θα τους προσέθεταν οι Ρωμαίοι). Κάτι που φανερώνει ακόμα περισσότερο πόσο κοντά βρίσκεται η συγκεκριμένη γιορτή με τα Χριστούγεννα μα και τις Απόκριες!

    Και ναι, η αντίστροφη μέτρηση για την κορυφαία εποχή του χρόνου (τα Χριστούγεννα!) ξεκίνησε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α κρίμα που την έχασα την εκπομπή. Πρέπει να την συγκρατήσω να σας ακροαστώ! (Αυτό με τους μήνες και το ετήσιο ημερολόγιο που έχει αλλάξει 500 φορές μέσα στους αιώνες, πολύ μου τη δίνει! Κάθε αυτοκράτορας έβγαζε και το δικό του ημερολόγιο! Έλεος)

      Στείλε μου μια υπενθύμιση για την εκπομπή.

      Διαγραφή
    2. Κάθε Πέμπτη, 22.00 με 00.01 (άκα, δώδεκα και ένα λεπτό!), με διαφορετική μουσική θεματική κάθε βδομάδα! To link είναι το ακόλουθο (έχει και τσατ, αν θες γράφεις ένα νίκνειμ, πατάς "σύνδεση" και μπαίνεις, ή εναλλακτικά ακούς απέξω)

      http://www.crradio.gr/chat-cr/

      Έχω βάλει το λινκ και στην πλαϊνή στήλη του Blog μου, σε περίπτωση που το ψάξεις καμιά μέρα. Cheers!

      Διαγραφή
  4. Κατά πως τα λες και κατά πως χτυπιέσαι εγώ τώρα κάαααααθομαι ωραία και όμορφα και τα καλικαντζαράκια παρέα με αυτά,πως τα είπες καλέ,α,τα τανγκαλάκια ....μου πριονίζουν το δέντρο της ζωής;
    Αν είναι έτσι,εγώ γιατί κάααααααθομαι ακόμη;
    Τρέχω να φέρω τα Χριστούγεννα να σωθώ!
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απολαυστική ανάρτηση Χριστίνα μου και ο τίτλος τέλειος... χαχαχα !!! Καλή σου μέρα και καλό ΣΚ και καλό μήνα και καλά ... Χριστούγεννα !!!! Όοοοοολα μαζί .... χαχαχα !!!! Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν λες αρχίζουν τα Χριστούγεννα, μπορώ να το λέω κι εγώ ή θα με πάρουν με τις ντομάτες;;;;;;
    Καλημέρα, Χριστινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι καλέ, από τώρα σιγά! Να ποράβουμε να τα χορτάσουμε!!
      Καλή εβδομάδα Αλεξάνδρα μου!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Secret Santa 2023

 Η ανάρτηση μου στο ιστολόγιο μου κατέληξε να είναι μια ετήσια πλέον παράδοση. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι οπτικοακουστικές πλατφόρμες με έχουν κερδίσει και η Γατόσφαιρα παραμένει για συναισθηματικούς λόγους.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φίλη Ιωάννα από το ιστολόγιο Συννεφάκι και τα όμορφα δωράκια που μου έστειλε http://kloanna.blogspot.com/ Κι ένα ακόμη ευχαριστώ στην αγαπημένη μας οικοδέσποινα Μαριλένα που μας συντονίζει κάθε χρόνο και μπαίνει πάντα στον κόπο και τα έξοδα να μας στέλνει αναμνηστικά δωράκια. https://marilenaspotofart.wordpress.com/ Εύχομαι σε όλες και όλους καλή κι ευλογημένη χρονιά κι όλη η ευγένεια που διαθέτετε να σας έρχεται πίσω στο πολλαπλάσιο. Για τους πιο ορεξάτους φίλους στο κανάλι μου δείχνω τα δωράκια αναλυτικότερα