Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δύο μέρες, μία νύχτα



Η Σάντρα είναι ένα κορίτσι σαν κι εμένα, σαν κι εσένα. Εργάζεται σε ένα μικρό εργοστάσιο, έχει έναν καλό σύζυγο που κι εκείνος κάνει μια παρόμοια δουλειά κι έχει και δυο παιδάκια. Το τελευταίο καιρό το κορίτσι δεν αισθανόταν καλά, ένιωθε νευρική και σωματική εξάντληση. Ο γιατρός της είπε πως περνάει μία παροδική κρίση μελαγχολίας, κατάθλιψης ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Της έδωσε μία συνταγή για να  βοηθηθεί και της συνέστησε λίγες μέρες ανάπαυσης

Ήταν που ήταν όμως στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος. Όσο η Σάντρα απουσίαζε από το πόστο της με αναρρωτική, ο προϊστάμενος του τμήματός της, έκρινε πως με λίγες  παρά πάνω ώρες εργασίας οι συνάδελφοι της κοπέλας θα κάλυπταν λίαν καλός το κενό της. Το δέλεαρ για τους εργάτες  ήταν ένα μπόνους της τάξης των 1000 ευρώ (πάντα με τα δεδομένα Γαλλίας) αρκεί βέβαια εκείνοι να ψήφιζαν  για την απόλυση της Σάντρας. «Κι αν δεν απολυθεί εκείνη, θα απολυθεί κάποιος από εσάς. Γιατί να κρατήσουμε στο εργοστάσιο μία μη αποδοτική υπάλληλο;» Κάπως έτσι ήταν η τοποθέτηση του ρουφιάνου. 

Η ψηφοφορία έγινε εν αγνοία της Σάντρας και η πλειοψηφία έδειξε να συμμορφώνεται με τις απειλές του προϊσταμένου.  Δύο μόνο συνάδελφοι της κοπέλας αντέδρασαν και έτρεξαν στον εργοστασιάρχη. Του τα πανε και του τα μιλήσανε. Κι ο εργοστασιάρχης σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος είπε πως δεν ήταν δική του ιδέα. «Να τα βρείτε μεταξύ σας, κάντε νέα ψηφοφορία μυστική κι αποφασίστε τι θέλετε, την Σάντρα στη δουλειά ή το μπόνους;» Ιησού ή Βαραβά δηλαδή;

Κι εδώ αρχίζει η πλοκή της ταινίας. Η Σάντρα συντετριμμένη και αδύναμη ψυχολογικά από την κρίση της, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Μοναδική της ελπίδα να πιάσει όλους τους συναδέλφους της έναν, έναν και να τους πείσει να την στηρίξουν στην ψηφοφορία. 


Θα καταφέρει άραγε η Σάντρα να ανταπεξέλθει σε μία τόσο ψυχοφθόρα και ταπεινωτική διαδικασία; Οι συνάδελφοί της θα δείξουν άραγε συμπόνια και αλληλεγγύη;
Δύο αγωνιώδεις μέρες και μία νύχτα για να δείξει η Σάντρα πως έχει το κουράγιο να παλέψει για την οικογένειά της  και τα δικαιώματά της. 

Σε όλον αυτόν τον άθλο, στο πλάι της άγρυπνος φρουρός ο άντρας της, που δεν σταματάει ούτε στιγμή να την αγαπά και να την εμψυχώνει. Ένας άνθρωπος για τα δύσκολα. Κι από κοντά δύο αλληλέγγυοι συνάδελφοι. 

Μια ταινία όμορφη, απλή , κατανοητή  που μιλάει με διακριτικότητα για την αληθινή ζωή και τους αληθινούς ανθρώπους της καθημερινότητας. Χαρακτήρες που ξεχωρίζουν είτε για το φιλότιμό τους είτε για τον φιλοτομαρισμό τους.

Με κράτησε, με συγκίνησε, με στεναχώρησε, με προβλημάτισε αλλά μου έδωσε και κουράγιο.
Μια ταινία για την πίστη και τη θέληση.



Από τους ίδιους δημιουργούς  Jean-Pierre Dardenne είναι και η ταινία Το παιδί με το ποδήλατο
Le gamin au vélo.  Μία συγκλονιστική ταινία για ένα ορφανό παιδί με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς που βρίσκει τον φύλακα άγγελό του στο πρόσωπο μιας νεαρής κομμώτριας με απίστευτα αποθέματα υπομονής και αγάπης.


ΥΓ. Πολλές φορές βουλιάζουμε στη θλίψη μας εξαιτίας των προβλημάτων μας και νιώθουμε πως η ζωή κι ο κόσμος μας πέταξαν στο περιθώριο. Μένουμε στις φανταχτερές εικόνες των σίριαλ και των ψυχαγωγικών εκπομπών και λέμε γιατί να μας συμβαίνουν εμάς  τέτοια πράματα;  Μένουμε και στην εικόνα των αξιότιμων συμπολιτών μας που θέλουν να δείχνουν πως η ζωή τους κυλάει ωραία και νομίζουμε πως από όλα τα μέρη της γης ήρθε και κατσικώθηκε μονάχα πάνω από το κεφάλι μας ένα μαύρο σύννεφο βροχής.


Κι όμως δεν είναι έτσι, γιατί τα προβλήματα χτυπάνε όλες τις πόρτες μία, μία ανεξαιρέτως και το αν κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν επιμελώς να κρύβουν  τις ρωγμές της  «τέλειας» ζωούλας τους πίσω από φτασιδώματα  και βιτρίνες, αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε οι μοναδικοί «γκαντέμιδες»  της κοινωνίας.


Κάθε σπιτικό έχει το σαράκι του κι όσοι θέλουν να το αρνηθούν αυτό για να μην φανούν αποτυχημένοι ακολουθούν δύο τακτικές. Ή την τακτική της επίδειξης «κοιτάχτε  μας τι ωραία που περνάμε» ή την τακτική της διαπόμπευσης. Αφού δεν είμαστε εμείς καλά να βρούμε έναν άλλον που είναι πιο κάτω από εμάς και να τον πετροβολήσουμε για να μην προσέξει ο κόσμος εμάς αλλά εκείνον. Σαν το φρικτό περιστατικό που συνέβη στη Λέσβο.
Νεαρή κοπέλα έπεσε θύμα της εκδικητικής μανίας ενός πρώην συντρόφου της, ο οποίος διέδωσε για κείνην στην  τοπική κοινωνία  πως είναι φορέας του AIDS. Ο ζηλότυπος άνδρας τύπωσε flyers και τα σκόρπισε σε όλη την περιοχή. Αυτή τη στιγμή η οικογένεια της γυναίκας διώκει το δράστη ποινικά.


Η ντροπή που νιώθω είναι απερίγραπτη. Και το ερώτημα που θέτω είναι το εξής: Εμείς σε ποια κατηγορία ανθρώπων θέλουμε να ανήκουμε; Σε αυτήν που απελπιζόμαστε για τα προβλήματά μας; Σε αυτήν που κουκουλώνουμε τα προβλήματά μας με ποικίλους τρόπους ή σε αυτήν που μιλάμε ανοιχτά και όμορφα χωρίς σάλτσες για να εμψυχώσουμε και άλλους συνανθρώπους μας;


Θα το ξαναπιάσουμε αυτό το θέμα γιατί είναι από τα σοβαρότερα της κοινωνίας μας και οι ειδήσεις που διάβασα τον τελευταίο καιρό ήταν πολύ άσχημες. 


ΥΓ2  Ο κινηματογράφος είναι όαση γνώσης και πληροφοριών. Να κλαίμε, να συγκινούμαστε, να παραδειγματιζόμαστε! Το λέω και θα το ξαναλέω πως η οικονομική κρίση ήρθε για να πέσουν οι υποκρισίες μας και οι καθωσπρεπισμοί μας. 

ΥΓ3 Να ροκάρετε! Κάνει καλό!


Άντε και καλή μας Κυριακή! Την αγάπη μου!



 "Dream On"

Every time that I look in the mirror
All these lines on my face getting clearer
The past is gone
It went by like dusk to dawn
Isn't that the way
Everybody's got their dues in life to pay

Yeah, I know nobody knows
Where it comes and where it goes
I know it's everybody's sin
You got to lose to know how to win

Half my life's in books' written pages
Live and learn from fools and from sages
You know it's true
All the prayers come back to you

Sing with me, sing for the year
Sing for the laughter and sing for the tear
Sing with me, if it's just for today
Maybe tomorrow good Lord will take you away


Sing with me, sing it for the year
Sing for the laughter and sing for the tear
Sing with me, if it's just for today
Maybe tomorrow good Lord will take you away

Dream on, dream on, dream on,
Dream yourself a dream come true
Dream on, dream on, dream on,
Dream until your dreams come true
Dream on



Σχόλια

  1. Καλημερα κι απο εμενα,θα ηθελα να μου πεις η ταινια επειδη δεν ξερω αλλα θελω να μαθω,ειναι καινουργια?η μπορουμε να τη δουμε ειτε απο το youtube ειτε να τη νοικιασουμε,2ον στο θεμα του aids,θα μιλησω απο την πλευρα του θεραπευομενου μιας κι οπως λες ειναι πραγματι πολυ σοβαρο,εδω βεβαια στιγματιστηκε χωρις να εχει τον ιο,λοιπον στις καινουργες εισαγωγες που γινονται στις μοναδες τα τελευταια χρονια εχει αυξηθει ο αριθμος των θεραπευομενων που ειναι οροθετικοι,πραγματικα θλιβομαι οταν βλεπω μεριδα συνθεραπευομενων μου να τους γυρναει τη πλατη κι απο πανω να ορισμενοι να με βριζουν γιατι τολμησα να δωσω το χερι μου σε οροθετικο,λεγοντας μου πας καλα θες να μας κολλησεις ολους γιατι τον χαιρετησες,ειναι πολυ μικρος ο αριθμος αυτων που εχουν το χουι(να το πω ετσι)που πιστεουν οτι μπορουν να κολησουν τον ιο HIV(aids)ακομα και με τον αερα,αλλα και παλι με θλιβει γιατι ολοι μας εχουμε κανει σεμιναρια(οι θεραπευομενοι) για τους τροπους μεταδοσης,αλλα μαλον καποιοι δεν θα ακουγαν,μπραβο σου που καταπιανεσαι με ενα τοσο σοβαρο θεμα,Καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει για κατέβασμα Γιάννη στα torrent από εκεί τη βρήκα εγώ. Σε dvd δε νομίζω να τη βρεις γιατί δε βγήκε ακόμα Ελλάδα τον άλλο μήνα θα έρθει, είναι καινούρια ταινία του 14.

      Δε ξέρω ρε Γάννη , δε ξέρω, έχει πολλούς περίεργους ανθρώπους. Αυτοί που συμπεριφέρονται έτσι στα παιδιά όταν θα βγουν στην κοινωνία θα εισπράξουν τον μεγαλύτερο ρατσισμό γιατί ότι κάνεις το λούζεσαι μετά στο 3πλάσιο! Καιπολύ φοβάμαι πως οταν θα γινουν τελείως καλά θα γίνουν πολύ ρατσιστές και με τους χρήστες ξεχνώντας από που κατέλειξαν. Εϊχα μία συμμαθήτρια παλιά η οποία είχε διάφορα μπλεξήματα με ουσίες, ήταν όμως κουλ ατομάκι, χαιρόσουν να την κάνεις παρέα. Ε μόλις ρε Γιάννη τα ξεπέρασε όλα και μπήκε στο πανεπιστήμιο μας έσκαγε μύτη με την κουρσάρα του μπαμπά και μας κοιτούσε αφ υψηλού.

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφη ανάρτηση Χριστίνα μου (πραγματικά μου έλειψες τόσες μέρες που είχα να μπω). Εκτός του ότι θα προσπαθησω να βρω την ταινία να τη δω,γιατί πιάνει τον παλμό της κοινωνίας μας, οι αναλύσεις σου, τα μηνύματά σου μοναδικά.Ήταν ότι ήθελε η ψυχή μου να διαβάσει με το που μπήκα σήμερα στο ιντερνετ για να με κρατήσει εδώ...Αχ αυτό το σαράκι πόσες ψυχές κατέφαγε, πόσες ψυχές που δεν άντεξαν και λύγισαν, που η απελπισία κατάφερε να τις νικήσει :-(
    Καλή εβδομάδα αγαπημένο μου πλασματάκι και να με συγχωρείς που έχασα τόσες αναρτήσεις, θα προσπαθήσω να καλύψω τον χαμένο χρόνο...
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πρόσεξε μη σου κόψω και πρόστιμο! Πας καλά παιδί μου; Τι χαζά με λες;

      Κάνε τα κουμάμαντα σου εκεί πέρα και κοίτα να περνάς καλά! Μόνο να μας λες οτι είσαι καλά!

      Διαγραφή
  3. Ντρέπομαι που η ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα μου, έχει ανθρώπους με τέτοιου είδους συμπεριφορές.
    Την ταινία θα τη βάλω στη λίστα προβολής, η οποία λίστα περιμένει ποιο βράδυ θα σχολάσω νωρίς!
    Πάντα ροκάρω, αλλά σήμερα θα το κάνω με τη στενή έννοια της λέξης. Μετά τη δουλειά θα πάω σε ένα μπαράκι που παίζει βινύλια κλασσικής ροκ ένα δισκοθέτης του παλιού καλού καιρού!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε παντού έχουμε κωλόκοσμο, είναι διαδεδομένο το φαινόμενο δυστυχώς.
      Αχ πόσο ζούλεψα τώρα, τι ωραία που θα περάσεις! Μου χουν λείψει τέτοιες Κυριακές!

      Διαγραφή
  4. Την είχα βάλει στο μάτι την πρώτη ταινία γιατί έχω και μια αδυναμία στην πρωταγωνίστρια!
    Μου άρεσαν πολύ οι προβληματισμοί και οι απόψεις σου (πρωτότυπο ε;!)
    Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα γιατί με κάλυψες δεόντως..
    Καλή εβδομάδα Χριστινιώ μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου ερέσει πάρα πολύ!!! Και η Μαριόν μας αφιέρωσε πάλι! Να σαι καλά κούκλα μου! Καλή δύναμη σε όλα!

      Διαγραφή
  5. Τι ταινιάρα μας προτείνεις!!! Δεν την ήξερα, εννοείται θα την αναζητήσω!!! Είναι και το θέμα καυτό είναι κι η Κοτιγιάρ ηθοποιάρα!!!
    Είχα δει πρόπερσυ αν δεν κάνω λάθος μια παράσταση, ''Η μέθοδος Γκρονχολμ'' .Εχει ν ακάνει με το παιχνίδι μυαλού που σου παίζουν οι πολυεθνικές για να προσλάβουν υποψηφίους και ποιος είναι ο καταλληλότερος..
    Το τι γίνεται στον εργασιακό χώρο νομίζω όλοι το χουμε νιώσει λίγο έως πολύ...
    Δεν σου κρύβω μου δίνεις έναυσμα να γράψω για μια τανία που είδα πρόσφατα αλλά το αναβάλλω συνέχεια από τα νεύρα μου.. Από την μια δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχει τόσο ηλίθιος στο μυαλό κόσμος που συμπεριφέρεται σαν χάπατο κι από την άλλη πως υπάρχουν τόσο διεστραμμένα μυαλά που βλάπτουν έτσι τον κόσμο... Η ταινία λέγεται '' Το τέρας μέσα της'', κι είναι αληθινή ιστορία κι έχει να κάνει με το πόσο εύκολα μεταχειρίζεται ο άνθρωπος τις συμπεριφορές του άλλου και πως αποποίειται ο άλλος την ευθύνη του αν του πει κάποιος να πράξει βλάπτοντας συνάνθρωπο.. κι η δικαιολογία είναι , δεν φταίω εγώ.. μου είπε να το κάνω!!! Αφού σου λέω έβλεπα την ταινία κι έλεγα δεν γίνεται αυτό, να σου λέει ένας άγνωστος από το τηλέφωνο κάνε αυτό κι ο άλλος πρόθυμα το κάνει!!!! Δεν θα βρεθεί ένας να πει τι λαλακίες γίνονται εδώ;;;;
    Δες το τρέηλερ: http://cine.gr/trailer.asp?id=717082
    Ισως γράψω κάποια στιγμή, μόλις ξεφουντώσω...
    Οσο για τον τυπά, που ήθελε ν απάρει εκδίκηση απαράδεκτος και κακιασμένος!!! Δεν πάμε καλά, καθόλου καλά!!!
    Να χεις μια όμορφη βδομάδα κοπέλα μου, σόρυ για το σεντόνι αλλά φούντωσα!!!
    Λατρεύω το τραγούδι αυτό!!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κατάλαβα θα τα σπάσω όλα δηλαδή, θα τη βάλλω στη λίστα και θα σου εντυπώσεις μόλις τη δω! Dream on τότε κοριτσάρα!

      Διαγραφή
  6. Έβαλες τόσα στοιχεία γι' αυτό το θέμα και όλα βρίσκουν στην ουσία.
    Ό,τι περισσότερο κι αν γράψω, περιττό, οπότε συνυπογράφω πλήρως.
    Την ταινία δεν την έχω δει, αλλά μου κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον.
    Καλή σου εβδομάδα, φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Secret Santa 2023

 Η ανάρτηση μου στο ιστολόγιο μου κατέληξε να είναι μια ετήσια πλέον παράδοση. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι οπτικοακουστικές πλατφόρμες με έχουν κερδίσει και η Γατόσφαιρα παραμένει για συναισθηματικούς λόγους.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φίλη Ιωάννα από το ιστολόγιο Συννεφάκι και τα όμορφα δωράκια που μου έστειλε http://kloanna.blogspot.com/ Κι ένα ακόμη ευχαριστώ στην αγαπημένη μας οικοδέσποινα Μαριλένα που μας συντονίζει κάθε χρόνο και μπαίνει πάντα στον κόπο και τα έξοδα να μας στέλνει αναμνηστικά δωράκια. https://marilenaspotofart.wordpress.com/ Εύχομαι σε όλες και όλους καλή κι ευλογημένη χρονιά κι όλη η ευγένεια που διαθέτετε να σας έρχεται πίσω στο πολλαπλάσιο. Για τους πιο ορεξάτους φίλους στο κανάλι μου δείχνω τα δωράκια αναλυτικότερα