Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλοι λένε καλό μήνα


link

Ξέμεινα από χθες στο πόδι. Με τον ύπνο άλλωστε έχουμε ελεύθερη σχέση. Πότε κοιμάμαι δωδεκάωρα και δεκαπεντάωρα, πότε ξεχνάω να κοιμηθώ για κανά δυο μέρες. Ανάλογα τα κέφια δηλαδή και την ξαστεριά. Αν έχει κάθε βράδυ τέτοια ξαστεριά σαν και την χθεσινοβραδινή, με τι καρδιά να κλείσω μάτι; Είναι κι αυτές οι εργασίες στον υπολογιστή οι φορτικές, που αν είσαι παιδί της βόλτας και της πλατείας σαν κι εμένα σου κάθονται στο λαιμό.

Έτσι λοιπόν ξάγρυπνη είδα τον κόσμο να ξημερώνει και να λένε όλοι καλημέρα. Καλημέρα και καλό μήνα. Χθες είχε πάλι ποδόσφαιρο κι όταν έχει ποδόσφαιρο για κάποιο λόγο νιώθω ήσυχη. Νιώθω πως για λίγες ώρες στη γη επικρατεί εκεχειρία. Νιώθω πως όλοι οι άνθρωποι, δίκαιοι και άδικοι, πλούσιοι και φτωχοί, για λίγες ώρες γίνονται ένα. Οι πιτσιρικάδες ονειρεύονται να μεγαλώσουν και να γίνουν μεγάλοι γκολτζίδες και οι μεγάλοι ονειρεύονται να ξαναγίνουν παιδιά και να κλωτσάνε μπάλες στις πλατείες.

Όλα δείχνουν να ηρεμούν, όλα εκτός από τις σκέψεις μου, που τρέχουν σε κείνους που υποφέρουν. Στα μικρά παιδιά που δεν παίζουν ποδόσφαιρο αλλά τα επικίνδυνα παιχνίδια των μεγάλων. Στα παιδιά που δεν έχουν δικαίωμα στα όνειρα γιατί κάποιοι φροντίζουν πολύ απλά να τα ποδοπατούν. Στα παιδιά των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων που βασανίζονται καθημερινά για να κάνουν τα θελήματα των αφεντικών τους. Στα παιδιά των πολέμων. Των οικονομικών και των στρατιωτικών πολέμων.



«Θα τα πω όλα στο Θεό» έλεγε το τρίχρονο  αγοράκι στη Συρία ενώ μία κυρία λίγες μέρες αργότερα έριξε ένα σκυλάκι στη μηχανή σύνθλιψης γιατί την ενοχλούσε στη δουλειά της. Κυρία ξενοδόχος της καλής κοινωνίας που γύρισε και απάντησε κυνικά. «Μα καλά; Εδώ παιδάκια πεινάνε κι εσείς νοιάζεστε για ένα σκύλο;» Να μας συγχωρέσει η Κυρία που αντί να νοιαζόμαστε για τα παιδάκια, αργόσχολοι και αδιάφοροι γαρ, τολμήσαμε να της χαλάσουμε το μαγαζί της με τις διαμαρτυρίες μας. Μα είναι δυνατόν παιδιά να υποφέρουν κι εμείς να νοιαζόμαστε για τα σκυλιά;  Για δείτε όμως κι αυτό το παιδί που υποφέρει ποιον έχει αγκαλιά; 

Humans of New York

Καταγής στους αφιλόξενους δρόμους της Νέας Υόρκης κοιμάται, άστεγος με το κουτάβι του για παρηγοριά. Μια φτωχή κοπέλα ή Ατζελίνα  πέρασε και τον είδε στα τσιμέντα να κυλιέται. Δεν άντεξε και ράγισε η καρδιά της. Έβγαλε ότι είχε στο πορτοφόλι της και αγόρασε πρωινό για κείνον και τον φιλαράκο του. Η Ατζελίνα  πήγε στη δουλειά της νηστική κι όταν γύρισε το βράδυ σπίτι της πάλι δεν είχε να φάει κάτι, αλλά τουλάχιστον είχε ένα ζεστό κρεβάτι να κοιμηθεί και την ελπίδα πως η ζωή της θα γίνει μια μέρα καλύτερη. Κι όλα αυτά στην μακρινή και φαντασμαγορική Νέα Υόρκη του Frank Sinatra και του Woody Allen.  Στην εκθαμβωτική Νέα Υόρκη των πάμπλουτων και των φτωχών, ένα άστεγο παιδί κοιμάται στο δρόμο και χαμογελά γιατί κρατάει στην αγκαλιά του ένα «παλιόσκυλο». Χαμογελά γιατί η αγάπη τα ζεσταίνει όλα και τη δύναμη που έχει ένα «παλιόσκυλο» να δίνει λίγη αγάπη και λίγη ζεστασιά δεν την έχει ο κόσμος όλος.

Καλημέρα μας και Καλό μήνα.

Υ.Γ. 1. Ατζελίνα αγγελούδι μου, για χάρη σου ακόμα « God blesses America»…

Υ.Γ. 2. Και μην ξεχνάτε τον Λευτέρη

Υ.Γ. 3.  Ακόμα πιστεύω στα θαύματα!

Του Pedro από την Γουατεμάλα που αγαπά πολύ την Ελλάδα και μας στέλει όλους φιλιά πολλά!


Σχόλια

  1. καλημέρα Χριστίνα και καλό μήνα να έχουμε όλοι!

    αγάπη, μόνο αγάπη αρκεί.. να θυμηθούμε τη χαμένη ανθρωπιά μας..

    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα κάποτε ένα σκύλο που όταν πήγα φαντάρος δεν μου τον πρόσεχε κανένας και πέθανε. Και επειδή δεν αντέχω να το ξαναπεράσω επέλεξα να μην ξανααποκτήσω ποτέ (είναι λάθος, το ξέρω).
    Δεν κατατάσσω καν τον εαυτό μου στους ζωόφιλους, με την ακτιβιστική έννοια του όρου. Αν όπως συναντήσω κάποιον να κακοποιεί ζώο θα τον βαρέσω πολύ.
    Δυστυχώς τώρα τελευταία δεν υπάρχει μέρα που να μη διαβάσω για κακοποίηση ανθρώπου ή ζώου. Ο κόσμος έχει σαλέψει.
    Το κάθε δίποδο ζώο έχει την εντύπωση πως μπορεί να μεταχειρίζεται όπως γουστάρει τους άλλους, απλά επειδή έχει δύναμη.
    Χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια ακόμη και σε τούτο τον κωλότοπο έχουν γίνει μεγάλα βήματα στον τομέα της τιμωρίας αυτών των κτηνάνθρωπων. Πρόσφατα στην Ελλάδα ένα ηλίθιος φυλακίστηκε για κακοποίηση σκύλου.
    Θα ήθελα να υπάρχει και μια διαφημιστική καμπάνια μέσω τηλεόρασης που να ευαισθητοποιεί καθημερινά τα μυαλά του κόσμου. Τα παιδιά πρέπει από μικρά να μάθουν να προστατεύουν τα ζώα και να περιθωριοποιούν τα ανθρώπινα κτήνη.
    Τόσα ηλίθια μηνύματα περνάει αυτή η τηλεόραση, ας περάσει και ένα θετικό.

    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το διαδίκτυο πλέον βοηθάει πολύ. Οι φιλόζωοι συντονίζονται μεταξύ τους και ενθαρρύνονται πλέον και τα νέα παιδιά να ξεφύγουν από την βλαχιά μερικών μεγαλυτέρων. Αυτό που ακόμα αδυνατούν να καταλάβουν μερικοί είναι πως η κακοποίηση εν΄’ος ζώου δεν είναι ίδιο με το να σκοτώνεις μία μύγα κι ένα κουνούπι. Είναι καθαρή βία που συνυπάρχει πάντα με την βία εναντίον των ανθρώπων.

      Διαγραφή
  3. Τι να πω...στα θαύματα θέλω να πιστέψω πια!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οργίζομαι όταν τα σκέφτομαι,και τα σκέφτομαι συχνά..
    και στα θαύματα δε πιστεύω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ κολλάει αυτό που λέει ο Τόλκιν μέσα απο τον ήρωά του Γκανταλφ. Θαύμα είναι οι μικρές καθημερινές πράξεις αγάπης των ανθρώπων. Τίποτα άλλο. Βλέπουμε τον μεγάλο Σάουρον που καταβροχδίζει τους ανθρώπους και απλώνει την σκιά του σε όλο τον κόσμο και ξεχνάμε τα μικρά χόμπιτ. Τους μικρούς αόρατους ανώνυμους ανθρώπους που δεν γεμίζουν το μάτι κανενός. Εκεί φωλιάζει το θαύμα και η ελπίδα! Ζούμε σε καιρούς Μέσης Γης γιατί τα παραμύθια είναι από τη ζωή βγαλμένα.

      Διαγραφή
  5. Εκείνοι που κυβερνούν τον κόσμο, δεν ξέρουν ούτε την...έννοια παιδί, ούτε την έννοια ζώο, πόσο μάλλον το πόσο οφείλουμε να προστατεύουμε τους ανθρώπους και τα ζώα από τα κτήνη... Καλό μήνα, σε φιλώ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι ότι αυτές κυβερνήσεις βρίσκουν υποστηρικτές και στα πρόσωπα απλών ανθρώπων.. Κάθε μέρα και χειρότερα. Ντροπή!

      Διαγραφή
  6. Άνθρωποι θα αξίζει να λεγόμαστε όταν δεν θα αντέχουμε να πατήσουμε ούτε ένα ανθάκι...
    Μέχρι τότε, ναι κι εγώ θα πιστεύω στα θαύματα, σε αυτές τις στιγμιαίες διασταυρώσεις των βλεμμάτων που αισθανόμαστε ότι όλα είναι δυνατά!
    Όσο για τα ξενύχτια σου, πίστεψέ με, μπορώ να τα καταλάβω!!!
    Καλώς βρεθήκαμε, λοιπόν και καλό μήνα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αλεξάνδρα!!!! Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να γίνουμε άνθρωποι, πού θα πάει όμως;

      Διαγραφή
  7. Στεναχωριεμαι να διαβαζω για ολα αυτα..
    Ποσο σκαρτοι εχουμε γινει πια ??
    κατι χαρουμενο δεν υπαρχει πλεον ?
    Ουφ..
    Καλο μηνα Χριστινακι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ