Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Trash



O Χοσέ εργάζεται στο πλάι ενός μεγαλοπαράγοντα της Βραζιλίας με μία μοναδική προσδοκία, να βγάλει στη φόρα όλο το κύκλωμα της διαφθοράς. Την ίδια ώρα στις φαβέλες του Ρίο, τρεις ορφανοί πιτσιρικάδες ζούνε από την ανακύκλωση που συλλέγουν στις χωματερές. Μοναδικό τους αποκούμπι η δυνατή τους φιλία, η πίστη τους στο Θεό και η στέγη της ιεραποστολής. 

Μια παράξενη μέρα, οι τύχες όλων αυτών των προσώπων καλούνται να συνδεθούν στενά μετά την ανακάλυψη ενός πεταμένου πορτοφολιού. Κι εκεί γεννιέται μια συγκλονιστική μάχη ανάμεσα στο καλό -τα τρία παιδιά και τον δίκαιο αγώνα τους- και στο κακό-το παρακράτος και τη διαφθορά.

Μια ταινία για την κοινωνική ανισότητα και τα μεγάλα οικονομικά εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος των λαών.


Πίσω από το δυνατό σενάριο κρύβεται, ένας Βρετανός συγγραφέας ο  Andy Mulligan που μέσα από το ομώνυμο βιβλίο του, κατέγραψε τη σκληρή πραγματικότητα που γνώρισε από κοντά, κατά την παραμονή του στη Βραζιλία, στις Φιλιππίνες και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Πηγή έμπνευσης του συγγραφέα στάθηκε το έργο της ακτιβιστικής οργάνωσης PCF (Philippine Community Fund) 




Αυτοί που επωφελούνται από τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες είναι πολλοί και είναι κυρίως αυτοί που κρατούν τις τύχες των λαών στα χέρια τους. Το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι πάντα ανεκτίμητο, αλλά δεν μπορεί να είναι η λύση. Η λύση δεν μπορεί πάντα να είναι η ελεημοσύνη, που απλώς αμβλύνει τις πληγές που ανοίγει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, της διαφθοράς και της οικονομικής ολιγαρχίας. Η λύση είναι μόνο η κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Η λύση είναι μόνο η Δημοκρατία και η δικαιοσύνη. 

Τυχαίο ή μη η ταινία αυτή, έρχεται σήμερα να μας υπενθυμίσει με τον πιο ζοφερό τρόπο, το πόσο σημαντικό είναι να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ελλάδα και μια καλύτερη Ευρώπη. Τη στιγμή που οι πολιτικές σκοπιμότητες ήθελαν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε μία ατελείωτη φαβέλα πάμφτωχων, που θα εργάζονταν για ένα καρβέλι ψωμί στις επιχειρήσεις των μεγαλοεπενδυτών.  Τη στιγμή που ο άρτος και το θέαμα παραμένουν ο ισχυρότερος σύμμαχος της κοινωνικής νάρκωσης. Ατελείωτες ποδοσφαιρικές και καρναβαλικές φιέστες στη Βραζιλία, με σωρεία εγκλημάτων από πίσω, ατελείωτες ποδοσφαιρικές και μπουζουκόβιες παράγκες και στην Ελλάδα μας.

Σήμερα το απόγευμα στις πλατείες μας, για άλλη μια φορά θα ακουστούμε παντού και θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους: 
Πως οι Άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν πάνω από τα κέρδη. 

Σχόλια

  1. Ωραία ακούγεται η ταινία, θα την έχω στα υπόψη.
    Σήμερα που είναι Κυριακή και ο κόσμος δεν δουλεύει ούτε έχει άλλες υποχρεώσεις, η συμμετοχή πρέπει να είναι μεγάλη.
    Ας περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε, με μια ηχηρή παρουσία.
    Καλημέρα Χριστινιώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοριτσάκι μου είσαι πάντα η πρώτη που μου λέει καλημέρα το πρωί και πολλές φορές τις ανεβάζω νωρίς τις αναρτήσεις γιατί ξέρω πως πίνεις το καφεδάκι σου εκείνη την ώρα.

      Διαγραφή
  2. θα την δώ σίγουρα !!!! εύχαριστώ πάρα πολύ πολύ !!!! σήμερα η μέρα ενδείκνυται να βγούμε και να πάμε εκεί που πρέπει !!!! καλημέρα καλή κυριακή σε όλη την οικογένεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ταινία πρέπει να είναι φοβερή....και επίκαιρη...στο πρώτο συλλαλητήριο ήμουν παρούσα...θα είμαι και σε αυτό. Για να δούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν την ήξερα Χριστινιώ και φαίνεται πολύ δυνατή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο δίκιο!!!! (σου γράφω στα γρήγορα, σόρρυ...)
    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αγχώνεσαι Μαρίνα μου κι εγώ δεν έχω χρόνο αυτό το διάστημα! :)))

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ για την πρόταση κοριτσάκι μου, φαίνεται καταπληκτική, μου θυμίζει έτσι όπως βλέπω το trailer μια αληθινή ιστορία-παλια ταινία- σε εκείνα τα μέρη "Η πόλη του Θεού" επίσης υπέροχη....
    Εσείς που μπορείτε να βγείτε στις πλατείες, εμείς εδώ "στάνη" ακόμα (δυστυχώς....).
    Μ'αρέσει το κοινωνικό σου πρόσωπο πολύ :-))))
    Καλή εβδομάδα κοριτσάκι μου, φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η επόμενη που ήθελα να προτείνω! Τις είδα μαζί τις ταινίες χθες!
      Κατέβα στην πόλη ωρέ!!!!
      Φιλάκια κοριτσάρα μου!!!

      Διαγραφή
  7. την ειχα δει στο σινεμά αυτήν την ταινία, και ήτανπραγματικά πολύ όμορφη και τρυφερή στο τέλος... ειδικά στη σκηνή που πετάξανε τα λεφτά στα σκουπίδια, αναρωτήθηκα τελικά τα λεφτά έχουν πραγματική αξία ή είναι σκουπίδια; η ευτυχία υπάρχει ακόμη και χωρίς αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ στο σινεμά θα ήταν ακόμα πιο ωραία! Κρίμα δεν την πρόλαβα!
      Αν είναι ζεστό στο κλίμα όλο το χρόνο ναι μπορεί να βγει η ζωή και με τα ελάχιστα, το πιστεύω αυτό!
      Σε ευχαριστώ πολύ για το πέρασμά σου Χαρά μου!

      Διαγραφή
  8. Καταπληκτική ταινία μου άρεσε πολύ...μόλις την είδα!!!
    Πραγματικά πόσο απλές είναι οι αποφάσεις όταν είσαι παιδί;;;
    Στο τέλος στην σκηνή που αναρωτιέται γιατί συνεχίζουν; γιατί δεν φοβούνται;;;; και η απάντηση τόσο απλή και προφανής...."Γιατί είναι το σωστό!"
    Μακάρι να αποκτήσουμε λίγο από το θάρρος την πίστη και την εξυπνάδα τους :)
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια ρε τσακαλάκι μου έβαλες να τη δεις; Κοκομπόκο έτσι; Ακόμα κλαίω!
      Καλό ξημέρωμα καλή μου!

      Διαγραφή
  9. Όπως ακριβώς το λες Χριστίνα μου. Η Λύση δεν είναι μήτε η ελεημοσύνη μήτε το μπάλωμα. Δυστυχώς ο σημερινός καπιταλισμός είναι και παρασιτικός και αδηφάγος. Είναι αυτός που παράγει την εξαθλίωση και τις κοινωνίες γκέτο και τρόμου. Και δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα καν να τις διαχειριστεί.
    Καλή βδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνο με το χρόνο γίνεται και πιο επιθετικός και μισανθρωπικός ο καπιταλισμός. Δεν πάει άλλο το πράγμα!
      Καλή εβδομάδα Γιάννη! Καλή δύναμη!

      Διαγραφή
  10. Φοβερά εύστοχη η επιλογή της ταινίας και το κείμενο με το οποίο την συνόδευσες!!!
    Σήμερα πάλι η πλατεία Συντάγματος ήταν αφυκτικά γεμάτη!!!!
    Καλή εβδομάδα, Χριστίνα μου, και καλή μας συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις χθες την είδα την ταινία και ήταν και ολοκαίνουρια. Δεν άντεχα να μην κάνω την αναφορά!
      Αύριο θα κάνουμε την αποτίμηση των συγκεντρώσεων Γλαύκη μου!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα! Ωραία ακούγεται η ταινία και ναι η αλλαγή χρειάζεται εκ των βαθέων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι ωραία που τα σύνδεσες κοριτσάρα μου!
    Δεν την ήξερα την ταινία!
    Μιλ μερσί!
    Μάκια! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χριστίνα, πολύ δυνατή και ανθρώπινη φαίνεται η ταινία που μας προτείνεις, πρέπει να μπει στο πρόγραμμα ... Σωστά και αυτά που μας λες. Σίγουρα οι άνθρωποι πρέπει να μπουν πάνω από τα κέρδη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι ταινία βρήκες! Θα τη δω οπωσδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ