Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Remember, remember the 5th of November







Πριν από 30 περίπου χρόνια  ο Alan Moore με αφορμή την ιστορία του Guy Fawkes εμπνεύστηκε την ιστορία του δικού του ήρωα του V, ενός μετα-αποκαλυπτικού ήρωα που τα βάζει με το ολοκληρωτικό καθεστώς της Μεγάλης Βρετανίας, σε μια φουτουριστική εποχή, απόλυτης παρακμής. Μιλάω φυσικά για το V for vendetta, το κόμικ  του οποίου τη μεταφορά είχαμε την τύχη να απολαύσουμε στις μεγάλες οθόνες το 2005. 

   

Σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου του 1605 στέφτηκε με αποτυχία η  ανατίναξη του Βρετανικού κοινοβουλίου, από μια ομάδα Καθολικών συνωμοτών που ήθελαν να πλήξουν το τυραννικό καθεστώς των προτεσταντών. Η ομάδα αυτή έμεινε στην ιστορία σαν   Συνωμοσία της Πυρίτιδας με επικεφαλής τον  Guy Fawkes  τον οποίο και εκτέλεσαν δημόσια οι αρχές, με πάρα πολύ βάρβαρο και παραδειγματικό τρόπο. 

Στην ιστορία του Alan Moore ο ήρωας V τα βάζει ολομόναχος με την πιο σκληρή δικτατορία όλων των εποχών. Μια δικτατορία όχι απλά στρατιωτική αλλά και συνειδησιακή. Αποχαυνωμένες μάζες από την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ, απόλυτη ηθική σήψη και παρακμή, φόβος και τρόμος παντού και οι καθεστωτικοί να κόβουν και να ράβουν. 


Κι ο V είναι μόνος του κι είναι ένα παραμορφωμένο στην όψη πλάσμα, θύμα ενός πυρηνικού πολέμου, που δεν έχει τίποτα πλέον να χάσει στη ζωή του. Ένας ήρωας με μεγάλες ευαισθησίες, ρομαντισμό, λεπτότητα και αγάπη για την ομορφιά (με την έννοια της κοσμικής ομορφιάς) και τις τέχνες. Ένας ήρωας όμως, που δε θέλει να εκδικηθεί για να πάρει το αίμα του πίσω, αλλά να αφυπνίσει τον αυτοσεβασμό στους ανθρώπους. 

Η συγκλονιστική ιστορία του  Alan Moore μιλάει για δύο μεγάλες αλήθειες. Για το ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα επιβάλλονται δια μέσου της ηθικής παρακμής και της πλύσης εγκεφάλου των ΜΜΕ. Επιβάλλονται σαν σοφά και χρήσιμα με τέτοιο τρόπο ώστε να «δίνει» την συγκατάθεσή του και ο κόσμος. Η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι πως μόνο οι άνθρωποι με ευγένεια και ρομαντισμό είναι ικανοί να παλέψουν για έναν καλύτερο κόσμο.


Από τη μια έχουμε το χρήμα και την εξουσία που θέλει να πείσει τον κόσμο να παραχωρήσει όλα του τα δικαιώματα με αντάλλαγμα μερικά υπάρχοντα κι από την άλλη έχουμε την αγάπη για την ομορφιά και την αρμονία.  Σε απλή μετάφραση οι εξουσιαστές προπονούν τον κόσμο να σκέφτεται μονάχα με την κοιλιά του, να του αδρανοποιούν όλα εκείνα τα κέντρα της ύπαρξής του που αναζητούν τροφή για την ψυχή και το πνεύμα. 

Για μένα αυτό το ταπεινό κόμικ δίνει όλες τις απαντήσεις γιατί πάμε κυριολεκτικά κατά διαόλου.
Δεν είναι η αγωνιστικότητα που λείπει από τους ανθρώπους αλλά ο ρομαντισμός.
Όταν γύρω μας βασιλεύει η ευτέλεια και οι άνθρωποι λειτουργούν μονάχα με το κάτω μέρος του σώματός τους, είναι λογικό όλος ο θυμός τους να εξαντλείται μονάχα στο τι θα αρπάξουν. 

Τι θα φάμε; Τι θα πιούμε και τι θα αρπάξει ο κ@@@ς μας. 

Όπου κι αν γυρίσεις να κοιτάξεις, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ο σεξισμός και η κοιλιοδουλεία. Και η κοιλιοδουλεία δεν έχει να κάνει μονάχα με την υπερφαγία αλλά γενικά με την εμμονική ενασχόληση με κάθε τι διατροφικό. Δίαιτες, διατροφές, βουλιμία, νευρική ανορεξία, γκουρμέ συνταγές, εστιατόρια, ποτά. Ακόμα και στις εξόδους μας δε λέμε πάμε για μια βόλτα, λέμε πάμε για ένα ποτό. 



Σεξισμός σε όλο του το μεγαλείο. Σταματάμε να απευθυνόμαστε σε ανθρώπους αλλά σε διαστάσεις. Παναγιώτα νούμερο σουτιέν 90F και μέση δαχτυλίδι. Κώστας 6pack (κοινώς κοιλιακοί φέτες) και ποσοστό λίπους 8%.  Όλοι πρέπει να είναι κάπως και να φαίνονται κάπως, με αυτοσκοπό να μπορούν να φορέσουν φαντεζί συνολάκια, να μπουν στο μάτι των φίλων τους αλλά και να είναι ελκυστικοί στο κρεβάτι.  Για τους πιο προχωρημένους, για να μπορέσουν να κάνουν καριέρα στο θέαμα και να παντρευτούν κάποιον φραγκάτο/η. 
  

Ναι βγάλε κι εσύ ένα εργαστήρι δημοσιογραφίας μπορείς!  Ένα ζευγάρι σιλικόνη, ένα ζευγάρι φακών επαφής γαλάζιο του ειρηνικού και ξανθό πλατίνα koleston 12άρι  καθώς και λίγη νευρική ανορεξία  και δυο τρεις ημίγυμνες φωτογραφίες στο facebook με 1500 like κι έγινες το καινούριο κορίτσι του Θέμου.

Ναι, γίνε κι εσύ bodybuilder μπορείς! Με λίγα αναβολικά και μια συνδρομή στο γυμναστήριο μπορείς  να γίνεις κι εσύ ο πιο μουράτος πορτιέρης στο κλαμπάκι και το μπουζουξίδικο της παραλιακής. Αν σε ενδιαφέρουν και τα κοινά μπορείς να μπεις και στα σώματα ασφαλείας ή να γίνεις και βουλευτής.. ξέρεις πού…  


Φυσικά και μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα, οι επαγγελματικές επιλογές είναι πάρα πολλές.
Να μπεις σε κάποια σχολή και να εγγραφείς σε κάποιο κόμμα για να πάρεις το πτυχίο σου χωρίς διάβασμα και μετά να βρεις και καμιά θεσούλα.
 Να γίνεις μοντέλο-τραγουδίστρια-συνοδός.
 Να τα φτιάξεις απ ευθείας με έναν παππού ή μια θεία με λεφτά.
 Να γίνεις ηθοποιός αισθησιακών ταινιών γιατί πλέον και η πορνεία θεωρείται τέχνη και τίμια δουλειά.
Να γίνεις διακινητής ουσιών , γυναικών και λαθρομεταναστών.  

Και φυσικά πάνω από όλα να στηρίζεις πολιτική σταθερότητα για το καλό της χώρας…. Και το βράδυ να κοιμάσαι ήσυχα που έκανες κι εσύ κάτι για να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος. 

Μα θα μου πεις ποιος τον γ@@ει  τον κόσμο, ΕΣΥ να σαι καλά και τα καλοσχηματισμένα οπίσθια σου. 

*αν και ο σεξισμός αναφέρεται κυρίως στις διακρίσεις των δύο φύλων, είθισται να χρησιμοποιείται σαν όρος και για να περιγράψει την εμπορευματοποίηση του ανθρωπίνου σώματος.



Σχόλια

  1. Πολύ σημαντική ταινία, την έχω δει τουλάχιστον 5 φορές.
    Όσο για τα υπόλοιπα τι να πω.. με καλύπτεις πάντα πλήρως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλε κι άλλες 5! Περιμένω και το δικό σου κοινωνιολογικό αφιέρωμα στο φαινόμενο.. να πάρουμε και μια επιστημονική ανάλυση! Την αγάπη μου!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Ωραία ταινία την έχω δει......!
    Ενδιαφέροντα τα όσα μας είπες σήμερα.....δυστυχώς είμαστε κάθε πέρυσι και καλύτερα....
    Καλό σου βράδυ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποπτεύομαι πως και πέρυσι στα ίδια ήμασταν κι απλά τώρα μετά από χρόνια υπομένουμε τις συνέπειες.Άστα να πάνε. Προχωράμε όμως με το κεφάλι ψηλά! Καλό βράδυ κι από μένα!

      Διαγραφή
  3. Άτιμο πράγμα τα ΜΜΕ, άτιμο! Μεταξύ μας όμως αυτό, διότι αν μαθεύτηκε ότι το είπα, θα με απολύσουν και δεν θα 'θελα!
    Εν τω μεταξύ, τόσες ημέρες που μπαινοβγαίνω εδώ πέρα μέσα, όλο ξεχνάω να σου πω ότι μου αρέσει πάρα πολύ ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του βλογ σου!
    Καλό βράδυ Χριστίνα Ανδρομέδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, όχι εσύ μη λες τίποτα γι να χουμε κι έναν δικό μας άνθρωπο μέσα...
      Στολισα το βλογ γιατί το σπίτι δεν το βλέπω να φοράει χριστουγεννιάτικα... ως τότε βλέπουμε
      Να μου φυλαξεις λίγο τσουρεκακι

      Διαγραφή
  4. Έχω πέσει και σε προσκυνώ. Κορυφαίος ο σχολιασμός και η ανάρτηση σου.
    Η ταινία εξαιρετική (σπάνια βγαίνουν πια τέτοιες ταινίες γαμώτο και δεν εννοώ απαραίτητα παρόμοιας θεματολογίας, αλλά τώρα ή ξεπεσμένα θρίλερ βλέπεις ή τσόντες που τις κατατάσσουν στο "ρομαντικό με δόση αισθιασμού"... μωρέ!)
    ΤΑ ΜΜΕ δεν τα λένε τυχαία τέταρτη εξουσία. Πάντα είχαν μεγάλη δύναμη. Για εμένα το κάθε τι έχει την δύναμη που το αφήνεις να πάρει, άρα για εμένα οι ευθύνες γυρνούν στον λαό.
    Πόσο θλιβερό που μια πραγματικότητα τετρακοσίων και βάλε χρόνων πριν, βρίσκει ανταπόκριση και πάλι στην δική μας.
    Γουστάρω τέλος το Christmas Spirit στο blog σου. Έτσι ρε, τα Jumbo έχουν στολίσει από τις 20 του μήνα (του προηγούμενου) στοχεύοντας στον καταναλωτισμό. Εμείς γιατί μας αρέσει και δεν ντρεπόμαστε να το πούμε (δεν πιστεύω να ντρέπεσαι και να εκτεθώ :P)
    Καλημέραααααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ εσύ λες πως είναι του λαού ε; Ο λαός όμως προσκυνάει Παολάρα.... (την κάτσαμε κορίτσι!)

      Ωστε στολίσανε από 20 του Οκρώβρη;;;; Γκρρρρρ Καλέ εγώ δεν ντρέπομαι! Και απεφάσισα από δω και πέρα να στολίζω συνέχεια ανάλογα τη σεζόν! Από του Αγιαννιού θα κρεμάσω αποκριάτικα!

      Καλησπέρα από μένα (τώρα έκατσα στο pc)

      Διαγραφή
  5. Φωτιές.. να ανάψουν παντού..
    να γίνουν όλα..στάχτη και αποκαϊδια..
    να φωτίσουνε τα σκοτάδια..
    να ..αναπνεύσουν ..τη πρώτη ανάσα μετά τη γέννα..
    "ελεύθεροι".. πλασμένοι αλλιώς..

    περαστικά μας!

    τα φιλιά μου Χριστίνα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΧ έπρεπε να βάλλω για κλείσιμο Σαπφώ Νοταρά '' Μπουρλότο!''

      Αμήν Ιω΄μου ΑΜΗΝ!

      αχ την αγάπη μου καλή μου!

      Διαγραφή
  6. Τα είπες όλα και με τρόπο καταπληκτικό! Τρέχω να βρω φακούς, γυμναστήριο, πλαστικό (εδώ που τα λέμε εγώ χρήζω αναστηλώσεως! ) να ζήσω την καριέρα που δεν έζησα :))) Ξέρεις, μια φορά ένα κορίτσι μου είπε: "είσαι ηθοποιός ε;" "Να", της απάντησα. Και άκουσα το απίθανο: "Πότε θα γίνεις κανονική ηθοποιός;" "Δηλαδή;" "Να παίξεις στην τηλεόραση!!!" Φιλάκια πολλά Χριστινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχαχαχαχα καλοοοοοοο εγώ πάλυ θέλω να κάνω τον αρκούδο σε παιδική παράσταση! Με πείρανε τα χρόνια; Προλαβαίνω;

      Αγκαλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ δυνατή ταινία αλλά δυνατές και οι δικές σου οι σκέψεις Χριστίνα μου ! :))
    Σούπερ και ο στολισμός σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγωνιστικότητα, ρομαντισμός, αυταπάρνηση... πάνε μαζί —και λείπουν όλα (για να διαφωνήσω λιγάακι μαζί σου, για καλό σκοπό όμως!)
    Όλοι πρέπει —κυρίως— να “φαίνονται” κάπως. Το να είναι (αν το θέλουν πραγματικά, συνειδητά) δεν θα με ενοχλούσε τόσο...
    [Και να σκεφτείς ότι τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο “Ελένη”... “Το είναι και το φαίνεσθαι”...]

    Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!
    Σε φιλώ πολύ! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Ορθά! Ναι το φαίνεσθαι είναι ο καημός κι ας είναι το είναι του αλλιώς!
      Να πούμε ότι παίζει ρόλο και το κίνητρο, και ο σκοπός, και η συμπεριφορά. Δεν καταδικάζουμε την ομορφιά μήτε την κοκεταρία, (τα χρειαζόμαστε και τα δύο σαν άνθρωποι, αλλά συμπληρωματικά) καταδικάζουμε τη χυδαιότητα.

      Στο σχολείο κάνουμε πολλά ωραία πράματα αλλά με τόσο τρέξιμο και άγχος πρέπει ένα παιδί αν είναι κομάντο για να φυλάξει κάποια νοήματα μέσα του. Ένα 10% να πω;;;;;

      Ας ασπαστούμε να πάρουμε δυνάμεις λοιπόν !
      Φιλιά και γατίσια χουρχουριτά!

      Διαγραφή
  9. Η ταινια αυτη ειναι απο τις λιγες που έχω δει απο την αρχη ως το τελος! όσο για το εργαστηρι δημοσιογραφιας, έκλαψα , να το ξερεις, απ τα γελια φυσικα αχχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ, Χριστινάκι, τα είπες όλα πάλι! ΜΟΝΑΔΙΚΑ! Τέλος πάντων, όπως μου αρ΄έσει εμένα να τα διαβάζω!
    Καλημέρα, φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάθε εποχή έχει και τον ήρωά του .
    Τότε V for Ventetta, τώρα Μ for Malakas.
    Σκέψου λέει και να μας βλέπουν όλοι αυτοί που αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο. Σίγουρα θα παρακαλάνε να στραβωθούν και να κουφαθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ