Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγάλες στιγμές!





Καλημέρα, καλημέρα, όλοι θα έχετε σκεφτεί πόσο πιο διαφορετική θα ήταν η πραγματικότητά σας αν ερχόταν κάτι να σας ταράξει τα νερά. Αν ένα ευχάριστο σημαδιακό γεγονός ερχόταν να δώσει  λίγο χρώμα στην γκρίζα μονοτονία της ρουτίνας σας.

Σήμερα θα μιλήσουμε για έναν τέτοιον άνθρωπο. Έναν άνθρωπο απλό, καθημερινό, με τη δική του ρουτίνα που είχε την τύχη να ζήσει κάτι σημαδιακό.

Ο κ Παναγιώτης είναι ένας  συνταξιούχος που βοηθάει τα παιδιά του στη δουλειά. Συγκεκριμένα κρατάει το βιβλιοπωλείο του γιου του σε ένα προάστιο της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Κάθε πρωί  ξυπνάει στις επτά το πρωί. Πίνει το καφεδάκι του, βγάζει τα σκυλιά του βόλτα και λίγο μετά τις οκτώ βρίσκεται στο μικρό ξύλινο βιβλιοχαρτοπωλείο της οικογένειας. Ετοιμάζει έναν δεύτερο καφέ, φραπεδάκι κατά προτίμηση, τοποθετεί τα σταντάκια με τις κάρτες και τα βιβλία προσφορών στη φάτσα του μαγαζιού και παίρνει την αγαπημένη του θέση στο ταμείο.


Στα 62 του έμαθε για πρώτη φορά να χειρίζεται υπολογιστή κι ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Το ένα παράθυρο μονίμως  ανοιχτό στο youtube για Μπιθικώτση, Καζαντζίδη και Νέο κύμα και το άλλο ανοιχτό για ενημέρωση.  Στο ενδιάμεσο λίγη κουβεντούλα με τους άλλους μαγαζάτορες της γειτονιάς, ξέρετε, επικαιρότητα, τοπικά νέα του Δήμου , οικογενειακά προβλήματα, ε  και κάπου, κάπου και κανάς πελάτης. Το μεσημέρι επιστροφή στο σπίτι για φαγητό και σιέστα και το απογευματάκι πάλι το ίδιο πρόγραμμα.

Είναι απλή η ζωή ενός συνταξιούχου κι ο κυρ-Παναγιώτης  καθημερινά συλλογίζεται τι ωραία απασχόληση που είναι για αυτόν το συνοικιακό βιβλιοπωλείο της οικογένειας. Αυτά τα οικονομικά προβλήματα μόνο να μην υπήρχαν και κυρίως τα προβλήματα υγείας των παιδιών.  Αλλά τι να κάνεις; Και ποιο σπιτικό δεν έχει βάσανα; Και δως του Καζαντζίδη και ποντιακά στο Youtube ο κυρ Παναγιώτης, να αναπτερώνεται το ηθικό! Κάποιος πρέπει να είναι καλά για να προσέχει τους υπόλοιπους. Έτσι δε γίνεται πάντα;

Όλα καλά και όμορφα λοιπόν μέχρι το πρωινό του Σαββάτου που μας πέρασε. Κι ενώ όλα έδειχναν φυσιολογικά, με τον καθιερωμένο σαββατιανό  αναβρασμό στους δρόμους του προαστίου. Με τα καροτσάκια της λαϊκής να χτυπάνε ρυθμικά στα πλακόστρωτα του πεζόδρομου, με τις κυριούλες να διαλέγουν ζαρζαβατικά από τους πάγκους, με τις φιλενάδες να κάνουν διάλειμμα για καφέ πριν το μαγείρεμα, ο κυρ Παναγιώτης  είχε ραντεβού με το πεπρωμένο...


Εκει που ήταν σκυμμένος πάνω από το φωτοτυπικό μηχάνημα, του σκάει στη μούρη ένα ματσάκι από φυλλάδια που μοίραζε ένας  περαστικός. Κάνει να διαβάσει και βλέπει ότι ήταν από το Ποτάμι!
-Στα παπ@ρια  μας! Σιχτίρισε ο κυρ Παναγιώτης στη γυναίκα του που τακτοποιούσε κάτι τετράδια στο βάθος. Σύντομα όμως η διάθεσή του άλλαξε.

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα από το μικρό αυτό συμβάν, ένα εκτυφλωτικό φως  έλουσε την είσοδο του καταστήματος του και σαν όραμα εισήλθε στον ταπεινό χώρο του βιβλιοπωλείου, ο υπέρτατος ηγέτης του κόμματος αυτοπροσώπως!



-Γεια σας! Όλα καλά;

Άνετος, προσιτός,  πρόσχαρος και καταδεκτικός, ο Σταύρος, έτεινε το χέρι στον κυρ Παναγιώτη  για μια θριαμβευτική χειραψία. Ο κυρ Παναγιώτης παγωτό!

Ο μεγάλος ηγέτης περιεργάστηκε για λίγο το χώρο σιωπηλά σαν σε γύρισμα. (ναι είναι φυσικού του το slow motion)  Έριξε το βλέμμα του στο εμπόρευμα και διάλεξε έξι στυλομαρκαδοράκια  για να κάνει μία γενναία χειρονομία καλής θέλησης. Σακίδιο δεν είχε αυτή τη φορά γιατί δεν τον ακολουθούσαν κάμερες. 

-Φυλλαδιάκια πήρατε; Να σας αφήσω κι άλλα;
-Όχι είμαστε εντάξει! Είπε ο κυρ Παναγιώτης και αποχαιρέτησε κατουρημένος από χαρά τον μεγάλο ηγέτη…


Όταν με το καλό επέστρεψε το μεσημέρι στο σπίτι μαζί με τη μαμά, στα παιδιά φάνηκε πραγματικά πως ήταν  πέντε πόντους ψηλότερος!


Όχι δεν το έβγαλα από το μυαλό μου όλο αυτό, πραγματικά χθες το μεσημεράκι επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο μας ο Σταύρος Θεοδωράκης! Το ζήσαμε κι αυτό! Πόσο λυπήθηκα που δεν ήμουν εκεί να βγάλω μια φωτογραφία να σας το δείξω. Πόσο λυπήθηκα! 

Εδώ : μιλάμε πάλι για τη μαχητικότητα


Σχόλια

  1. Ω Θεέ! Τι χλίδα! Και να πρέπει από ευγένεια να του μιλήσεις και καλά! Από περιγραφή βέβαια, σκίζεις, δεν το συζητώ, άσε που άκουσα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες (ή κάνουν τα αυτιά μου;) Φιλιά πολλά :)) *Ωραία η φωτό με τον σκύλο στην αρχή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χλίδα!Χλίδα! Να είσαι καλά Πέτρα μου!!!!!!!! Σε ευχαριστώ που κόπιασες στο σπιτικό μου!!! Καλό σου ξημέρωμα!!! Φιλάκια!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Χαχαχα είσαι φοβερή!!! Αν και στο τέλος χαλάστηκα! Ιδανικό τέλος της ιστορίας, θα ήταν να μπούκαρε στο βιβλιοπωλείο Έλληνας Κροίσος και να σκάσει στον κυρ Παναγιώτη όσα του χρειάζονται, να πάρει μια ανάσα ο άνθρωπος :)))) Πόσο μ΄αρέσει να σε διαβάζω! Σαν ν΄ακούω παραμύθια, γεμίζοντας ζεστασιά, αγωνία, χαρά λύπη... Να σαι καλά Χριστινάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα αυτό είχε συμβεί μόνο στη Νέα Υόρκη στο μπακάλικο ενός ¨Ελληνα που συννενοήθηκαν οι πελάτες να του κανουν μία μαζική κατανάλωση και να τον ξελασπώσουν τον άνθρωπο. Δεν έχουν πλέον Κροίσους στην Ελλάδα, μόνο μαφιόζους..
      Όλο καλά λόγια με λες και με καλομαθαίνεις...τι θα σε κάμω εσένα;;;
      Σε γλυκοφιλώ!!!

      Διαγραφή
  3. Σαν να διάβασα ένα διήγημα χωρίς happy end !!!!! Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τα κείμενα σου !!!!!!!
    Να είσαι καλά !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα πόσο χαίρομαι! Αυτό είναι το καλύτερο δώρο!!! Πόσο σε ευχαριστώ! Πόσο!!!!
      Καλό ξημέρωμα να έχεις Νίκη μου!

      Διαγραφή
  4. !!!!!!!!!!!!!!!!
    Θα προτιμούσα κι εγώ το τέλος που πρότεινε η Ειρήνη!

    Στο άρθρο θα προσθέσω και το μυαλό. Όταν αυτό μπορείς και το κρατάς γερό, παλεύεις πολλά!

    Το good morning αυτό αγαπημένο!

    Φιλιά, Χριστινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε είπαμε είναι μεγάλος ηγέτης ο Σταύρος όχι και χαλίφης.. Δε του έφταε το χαρτζιλίκι κι ούτε κάνει μικροπολιτική,... χουαχοχιχο...

      και το μυαλό και το μυαλό ναι!!!!

      Φιλάκια Αλεξάνδρα μου!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Χαίρε Χριστινάκι μου.....άλλος άνθρωπος βλέπω ο κύριος Παναγιώτης....χαχαχαχα
    Καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά έχασες τέτοιο περιστατικό;!!!!! Κινητό ο κυρ Παναγιώτης δεν έχει; Βρε,φιλενάδα,μια στο εκατομμύριο συμβαίνουν κάτι τέτοια,πού ήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έχει αλλά του κράτησε πόζα του Σταύρου.. ακατάδεχτος ο κυρ Παναγιώτης!
      Φιλάκια Αλεκάκι!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Μα να χάσεις τέτοια ευκαιρία;! Κρίμα κι άδικο! Πόσες φορές θα τύχει στη ζωή ενός ανθρώπου να συναντήσει μια τόσο σοβαρή προσωπικότητα;
    Άκου τι θα κάνεις. Ψάξε να βρεις το πρόγραμμα του κυρ Σταύρου και μόλις το μάθεις από κοντά του κι εσύ για φωτογράφηση. Να έχεις κάτι να δείχνεις αργότερα στα παιδιά σου και να γελάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ρε γαμώτι.Όχι δε θα τρέξω ξωπίσω του, πιστεύω στο πεπρωμένο....Θα ξανάρθει, δε μπορεί παρά μια μέρα να ξανάρθει!

      Διαγραφή
  8. Πολύ μου άρεσε η αντίδραση του κ. Παναγιώτη όταν είδε τα φυλλάδια!
    Όμως κάτι είδα στο γραπτό και μου κίνησε την περιέργεια. Και φυσικά εάν δεν είναι μεγάλη αδιακρισία εκ μέρους μου και εάν επιθυμείς μου απαντάς! Γράφεις "επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο μας". Γράφεις "μας". Δηλαδή η οικογένειά σου διατηρεί βιβλιοπωλείο; Διότι εάν διατηρεί να ενθουσιαστώ! Βλέπεις εάν ήταν να έχω σε αυτή τη ζωή ένα κατάστημα θα ήθελα να είναι βιβλιοπωλείο!
    Τα σέβη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι! Έχουμε βιβλιοπωλείο, τώρα για πόσο ακόμα δεν ξέρω... γι αυτό δεν το αναφέρω συχνά, όλα έναι ρευστά.
      Καλό βράδυ ΑΘηνιώ μου!

      Διαγραφή
  9. Αχ, βρε κυρ-Παναγιώτη! Δεν του τα πέταγες στη μούρη τα βρωμο-φυλλαδιάκια του;!
    Ας είναι! Αν αυτό του έδωσε χαρά, τι να πω;
    Να 'ναι πάντα καλά ο κυρ-Παναγιώτης, κοντά στους δικούς του κι εκείνοι κοντά σ' αυτόν τον γλυκύτατο άνθρωπο!...

    Πολύ όμορφο και ζωντανό το κείμενό σου (αν έλειπε και η... πέστροφα η ποταμίσια!!!... Αλλά, θα μου πεις, πώς θα ζούσε "μεγάλες στιγμές" ο κυρ-Παναγιώτης;!)

    Πολλά φιλιά και καλό βράδυ, Ανδρομέδα μου! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει εκρήξεις ο κυρ Παναγιώτης,ρουφάει σκηνικά για να μας τα περιγράφει αργότερα και να γελάμε. Δυο μέρες τώρα δεν έφαγε από τη χαρά του.. αν έχεις χορτάσει με φως τι να το κάνεις το φαγητό;; χαχαχα

      Καλό Βράδυ Ρούλα μου!!!!

      Διαγραφή
  10. Χεχε... βρε τον κύριο Παναγιώτη! Πού να το φανταζόταν, ο άνθρωπος!!!
    Μου άρεσε η εξιστόρησή σου! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημέρα..καλημέραα
    καλή εβδομάδα!

    ακόμα γελάω..Χριστινιώ..
    να'σαι καλά..μου έφτιαξες..τη βδομάδα..
    με μια πλώριαααα λαχτάρααα για κανόεεε καγιακκκ..
    στο ποτάμιιιιι το βαθύυυυυ...

    τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλά ο κύριος Παναγιώτη΄ς όλα τα λεφτά !!! να το φίρμα το βιβλιοπωλείο φυσικά και αστειεύομαι ... να είσαι καλά για το ζωντανό κείμενο καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλημερα! καλη εβδομαδα να εχεις ευχομαι! φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μεγάλες στιγμές ♫ ♪ ♪ ♪♫ που λέει και το άσμα!
    αχαχαχα Καλημέρα κορίτσι μου και καλή βδομάδα! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαχααααα, πρώτος ο κ.Παναγιώτης!!!!!!!!!!!!!!!!
    Και τι ωραία που τα γράφεις, μας φτιάχνεις τα κέφια!!!!
    Φιλιά και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μα είναι κι ο τρόπος σου βρε Χριστίνα!!! Αχ αυτοί οι γεροντοέρωτες είναι επικίνδυνοι!!! :)))
    Τα φιλιά μου στον τσίφτη κυρ Παναγιώτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ