Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άτεχνη τέχνη...


link

Κάπου είχα διαβάσει το εξής πετυχημένο πως αυτό που για τους απλούς και ανώνυμους ανθρώπους ονομάζεται σχιζοφρένεια για τους πλούσιους και τους επώνυμους, αποκαλείται απλά εκκεντρικότητα. Κοντά σε αυτήν την άριστη διαπίστωση θα προσέθετα κι εγώ πως δεν είναι μόνο ο πλούτος και η φήμη που νομιμοποιούν την παράνοια αλλά και η τέχνη.  

Κάποτε στην τέχνη κατέφευγαν οι ανήσυχοι ρομαντικοί που ονειρεύονταν να αλλάξουν τον κόσμο. Κατέφευγαν και οι κατατρεγμένοι που προσπαθούσαν να βιοποριστούν μέσα από τις δημιουργίες τους. Σήμερα όλο και πιο συχνά βλέπω άτομα παρανοϊκά που ψάχνουν έναν τρόπο για να προβληθούν και να νομιμοποιήσουν την αρρώστια του μυαλού τους. Τις περισσότερες φορές ατάλαντοι και αδέξιοι, σκαρφίζονται σοκαριατικά θέματα και τεχνοτροπίες για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και των κριτικών και να τεθεί για πολλοστή φορά το ζήτημα του αν στην τέχνη επιτρέπονται όλα. 
 
link

Τα χω ξαναπιάσει αυτό το θέμα σε παλαιότερη ανάρτηση (εδώ), αλλά σήμερα αυτό που είδαν τα ματάκια μου με έκανε να βγω ξανά έξω από τα ρούχα μου. Μια Ολλανδή νεαρά ονόματι Katinka Simons, δολοφονεί ζώα για να φτιάξει ταριχευμένα αντικείμενα και αξεσουάρ. Το πώς βρίσκεται αυτή η κοπέλα ακόμα ελεύθερη κανείς δεν το ξέρει. Δεν τοποθέτησα κανέναν σύνδεσμο στην ανάρτησή μου, γιατί δεν θέλω να κάνω αντίστροφη διαφήμιση στην εν λόγω κυρία. 

Η τέχνη όμως διαμορφώνει ήθος και τάσεις και, ότι βρίσκει αποδοχή μέσα στους κόλπους της, σταδιακά αρχίζει να βρίσκει απήχηση και μέσα στην κοινωνία. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και να προβάλλουμε τον δικό μας αντίλογο και τις δικές μας καταγγελίες. 
 
link

Σε μια σχετική συζήτηση που είχα με δικούς μου ανθρώπους το συμπέρασμα ήταν πως εν μέρη όλοι μας φέρουμε ευθύνη γιατί δεν καλλιεργούμε τα αισθητικά μας κριτήρια και δεν είμαστε αυστηροί με όσους καταπιάνονται με τα καλλιτεχνικά, βλέπε μουσική, κινηματογράφο, εικαστικά, λογοτεχνία. Όταν αγκαλιάζουμε την μετριότητα και ενθαρρύνουμε τους ατάλαντους, είναι επόμενο να παίρνουν θάρρος απαίδευτοι άνθρωποι και να κάνουν απλώς το ψώνιο τους. Μόνο τους εγχώριους μουσικούς μας να λάβουμε υπόψη μας, είναι αρκετό για να διαπιστώσουμε ποιους ανθρώπους αναδεικνύουμε. Και φυσικά αναφέρομαι στα τρανταχτά ονόματα των μεγάλων κασέ και στις ατελείωτες ουρές στα καμαρίνια ατόμων που καταξιώθηκαν μέσα από την εξωτερική τους εμφάνιση κυρίως. 

Ο ένοχος όμως δεν είναι ο φιλόδοξος άνθρωπος που ίσως μέσα από τον ενθουσιασμό του να μην είναι σε θέση να αξιολογήσει τον εαυτό του. Πολύ συχνά βλέπουμε και άλλα άτομα που διαθέτουν μεν ταλέντο αλλά στην πορεία παίρνουν λάθος δρόμο εξαιτίας της προβολής και της αναγνωσιμότητας που έλαβαν. Συνεπώς το φταίξιμο πέφτει στην νοοτροπία της ειδωλοποίησης, γιατί όπως και να το κάνουμε μερικά επαγγέλματα έχουν περισσότερη αίγλη από κάποια άλλα. Γιατί είναι διαφορετικό να λες πως είσαι περιπτεράς και διαφορετικό να λες πως είσαι ηθοποιός, τραγουδιστής κλπ. Κι όλοι οι απλοί οι άνθρωποι που απαξιώνουν τα ταπεινά τους επαγγέλματα και φαντασιώνονται τους εαυτούς τους στη θέση όλων εκείνων που έχουν αποκτήσει ένα όνομα, άθελά τους με τον υπέρμετρο θαυμασμό τους συντηρούν όλη αυτήν την κατάσταση. 
 
link

Ε καλά θα μου πείτε, είναι κακό να κάνουν όνειρα οι άνθρωποι και να αποζητούν πιο δημιουργικές ενασχολήσεις; Είναι κακό να θέλουμε να αγγίξουμε ένα μεγαλύτερο όνειρο; Όχι βέβαια. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Κακό είναι να θέλεις να καταπιαστείς με κάτι πιο fabulous (συγγνώμη για τον αδόκιμο όρο) μόνο και μόνο για να γίνεις κομμάτι της φήμης. Τις προάλλες είχα πετύχει μια συνέντευξη μιας κοπελιάς που είχε κάνει κάτι τσαλαβουτήματα στο τραγούδι και την υποκριτική και όταν την ρώτησαν τι είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της, εκείνη απάντησε ότι  θέλει να ασχοληθεί με την show biz… Δηλαδή το όνειρο αυτού του κοριτσιού ήταν απλά να γίνει διάσημη. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος της σύγχρονης κοινωνίας μας, η φήμη και η αναγνωσιμότητα. 

Μόνο μια λογική εξήγηση μπορώ να δώσω σε όλο αυτό. Ότι μας λείπει η αποδοχή και η αγάπη. Ναι ναι, κλασσικά όλα καταλήγουν στην οικογένεια. Ε μα γίνεται αλλιώς; Αν δεν πάρει το παιδί το μπράβο από το σπίτι του, θα θελήσει να το πάρει από άλλες μεγαλύτερες ομάδες. Ή και το αντίθετο, αν λάβει υπερβολικούς επαίνους θα βγει με υπερβολικό θράσος να σαρώσει τα πάντα.

link

Σχόλια

  1. Another Greek blog that I watch now and again, I'm shocked. Amazing. Awesome blog. I know the images Afremowa, I'm in love with his paintings. Are you a painter?
    I do not know the letters, I do not understand, but I am delighted with the images.
    I greet and welcome to Polish, to my city, which is called Nowy Sacz.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello there!!! I found your blog too and though i don't understand the language, i like that is about your city! I will enjoy all the images. Afremov is one of my favorites. I met his paintings by chance on deviant art and i loved his colors and his style. I am not a painter but i am an architect and i sketch a lot. I was talking about art it this article and how sometimes some very poor talented people become famous only due to the fact they are doing something socking, Artists with true talent are rarely recognized... that's why i put one of Afremov's paintings on my blog. He is a true talent! I am preparing a new blog in English this time, dedicated to my hometown, so you will be able to read it! Thank you for stopping by!

      Διαγραφή
  2. Χριστίνα έθεσες το ζήτημα ακριβώς,όπως είναι!Πόσος κόσμος είναι,που απλά θέλει να γίνει γνωστός;;;Δεν τους νοιάζει,αν αυτό,που κάνουν είναι όντως τέχνη...Έχουμε γεμίσει από ''καλλιτέχνες'' που αυτό που κάνουν είναι να πηγαίνουν σε πρεμιέρες,να κάνουν τους dj σε πάρτυ,να φτιάχνουν σειρές ρούχων με το όνομά τους,ενώ ΔΕΝ ξέρουν καν,τι σημαίνει,να σχεδιάζεις ένα ρούχο και γενικώς να είναι απλά στα φώτα των media,χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο.Αυτό είναι το επάγγελμά τους.Πυροτεχνήματα είναι και θα σβήσουν.
    Τώρα για τον αν ευθυνόμαστε εμείς..Ναι!ευθυνόμαστε ΚΑΙ εμείς.Άκουγα πολλές φορές φίλες και συμμαθήτριες να θαυμάζουν τη Χ τραγουδίστρια,γιατί έχει ωραίο σώμα!Hellooooo λέει,ότι είναι τραγουδίστρια...για τη φωνή της έχεις να πεις κάτι;;;
    υ.γ να σε ενημερώσω,ότι άλλαξα και domain name γιατί το παλιό μου έκανε κόλπα...το νέο είναι: http://florewritesabout.blogspot.gr/
    Τα φιλιά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Once again, I write, I am glad that I came across your blog. I'll also slowly completed its blog about the English lyrics. I think that this would be more understandable and interesting.
    I am a teacher, I deal with computers, but my great passion is painting. I spent hours watching the images. Privately, a photograph.
    Best regards and thank you for your virtual visit to my town.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Why don’t you take up some painting courses? You will explore more reasons to love it. Teaching is very difficult. I was teaching architectural drawing and mathematics for some years and it was very exhausting. I was dealing with kids who had many difficulties at school. Educational system here is extremely demanding and most kids take enhancing teaching at home and institutes.

      Διαγραφή
  4. Χριστίνα μου, ήσουν χείμαρρος...!!!
    Τα κλασικά, που αν λείπουν...κάνουν τη ζωή ν' αξίζει μόνο για εκείνα τα λεπτά στο φως της δημοσιότητας...φως γεμάτο σκοτάδι...
    Προσπαθούν να κάνουν όχι άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά, όπως έλεγε ο Ελύτης, αλλά βουτιά σ' αυτήν...
    Κι είναι όπως είπες μεγάλη μας η ευθύνη...
    Καλό ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Secret Santa 2023

 Η ανάρτηση μου στο ιστολόγιο μου κατέληξε να είναι μια ετήσια πλέον παράδοση. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι οπτικοακουστικές πλατφόρμες με έχουν κερδίσει και η Γατόσφαιρα παραμένει για συναισθηματικούς λόγους.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φίλη Ιωάννα από το ιστολόγιο Συννεφάκι και τα όμορφα δωράκια που μου έστειλε http://kloanna.blogspot.com/ Κι ένα ακόμη ευχαριστώ στην αγαπημένη μας οικοδέσποινα Μαριλένα που μας συντονίζει κάθε χρόνο και μπαίνει πάντα στον κόπο και τα έξοδα να μας στέλνει αναμνηστικά δωράκια. https://marilenaspotofart.wordpress.com/ Εύχομαι σε όλες και όλους καλή κι ευλογημένη χρονιά κι όλη η ευγένεια που διαθέτετε να σας έρχεται πίσω στο πολλαπλάσιο. Για τους πιο ορεξάτους φίλους στο κανάλι μου δείχνω τα δωράκια αναλυτικότερα