Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τσαπατσούλικα σαρακοστιανά αλμυρά κουλουράκια


Καλό μήνα παιδιά! Μάρτης γδάρτης και παλουκοκάφτης. Ημερολογιακά μόνο υποδεχόμαστε την Άνοιξη αλλά η μέρα έχει μεγαλώσει κι αυτό μας ανεβάζει αρκετά.

Εκτάκτως σήμερα το θέμα έχει μαγειρική και συγκεκριμένα κουλουράκια σαρακοστιανά δικής μου έμπνευσης.

Πείτε τα όπως θέλετε, vegetarian, νηστίσιμα, διαίτης, η ουσία είναι πως αυτά τα κουλουράκια γιατρεύουν την πείνα και είναι και υγιεινά. Είναι η πρώτη φορά που σας παρουσιάζω συνταγή γιατί γενικά τα φαγητά που φτιάχνω δεν είναι εμφανίσιμα. Νόστιμα ναι, εμφανίσιμα όχι. Ο παππούς μου πάντα με κορόιδευε γιατί έφτιαχνα συνέχεια φακό-ρυζο χυλωμένο και διάφορα άλλα παραπλήσια διαιτητικά που τον αηδίαζαν. "Ωχ πάλι κατσαμάκι μαγειρεύεις. Κατάπλασμα. Ούτε στο σανατόριο δε τα δίνανε αυτά.''

Ούτε ακριβείς δοσολογίες κρατάω, όλα με το μάτι τα κάνω, εμπειρικά. Στην παρούσα φάση θα κάνω μία εξαίρεση. Ξεκινάμε με τα υποχρεωτικά υλικά που είναι και η ουσία της συνταγής και συμπληρωματικά δίνω και τα προαιρετικά που βάζω εγώ γιατί είμαι λαρζ τύπος.


Βασικά Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης ή καλαμποκάλευρο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (το λιγότερο, μετά βάλτε κατά βούληση όσο θέλετε)
1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 ποτήρι χυμό ντομάτα
ελιές όσες θέλετε
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ή ρίγανη
10 γρ μπέικιν πάουντερ
νερό όσο πάρει

Προαιρετικά Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 ή δύο πιπεριές ψιλοκομμένες



Εκτέλεση

Σε ένα ευρύχωρο λεκανάκι ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, την ντομάτα και τα καρυκεύματα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε έναν ρευστό χυλό. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα στερεά υλικά, ελιές, κρεμμύδι, πιπεριά και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλευράκι ζυμώνοντας με προσοχή τη ζύμη μας. Μόνο και μόνο όταν αρχίσει να στεγνώνει το μείγμα προσθέτουμε τόσο νεράκι όσο θα χρειαστεί για να είναι εύπλαστη η ζύμη μας. 



Επειδή το αλεύρι ολικής είναι δύσκολο στον χειρισμό του όταν έρθει ή ώρα να πλάσουμε τα κουλουράκια μας απλά κόβουμε μπαλίτσες και τις πατάμε σαν μπιφτεκάκια. 

Τοποθετούμε τα κουλουράκια στη λαδόκολα και ψήνουμε για 50 λεπτά στον αέρα στους 170 βαθμούς. 


Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη σε όλους! 





Σχόλια

  1. Καλημέρα χρυσοχέρα μου!!! Καλό μήνα!!! Καλά μαγειρέματα!!! Τα φαγητά κι εγώ με το μάτι τα φτιάχνω αν και τώρα τελευταία ευτυχώς μαγειρεύει ο άντρας μου και δεν έχω κι αυτό το άγχος!!!! Τα κουλουράκια σου μια χαρά φαίνονται και σίγουρα είναι και νοστιμότατα!!!!! Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιασες τον παλμό της εποχής,Χριστίνα μου,πρώτον γιατι είμαστε στην άνοιξη δεύτερον γιατι είμαστε μέσα στην νηστεία και τρίτον γιατί οχι σε μια εκδοχή πιο υγιεινής διατροφής;....καλό μήνα και καλοφάγωτα τα κουλουράκια σου ...την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια! Τέλεια! Τέλεια!
    Θα τα δοκιμάσω οσονούπω! Φαίνονται όντως πολύ υγιεινά και θρεπτικά!
    Καλημέρα Χριστινάκι μου, καλή εβδομάδα! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλο μηνα φιλη! τελεια η προταση σου! ιδανικη για ξεκινημα μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά δεν παίζεσαι ! Εξαιρετικά είναι ! Θυμάσαι μου έλεγες να προτείνω κανά αλμυρό κουλουράκι, μέρες που είναι ... Νομίζω απλά θα ξεπατικώσω τα δικά σου ... πιο λαρζ δεν γίνονται !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νόστιμα φαίνονται θα τα κάνω ως muffins.AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω μια χαρά τα καταφέρνεις στο μαγείρεμα και τα κουλουράκια σου κρίνοντας από τα υλικά πρέπει να είναι υγιεινά και νόστιμα!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πρέπει να είναι πολύ νόστιμα!!!
    καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή σου όρεξη Χριστίνα μου.........και ...γειά στα χέρια σου κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ουαο..τετοια μπισκοτα δεν εχω ξαναφαει αλλα ειναι οτι πρεπει για ενα σνακ στο γραφειο, στη βολτα, στο πικ νικ...χαχαχα σα διαφημιση το εγραψα!!!!

    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλεναδάκι,δεν μας τα'λεγες αυτά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Θα χρησιμοποιήσω καλαμποκάλευρο που τρελαίνομαι και φυσικά όλα τα υλικά που προτείνεις.Ανάμενε φωτό...Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πράγματι μιλάμε για πολύ εύκολη συνταγή.
    Μέχρι και η xristin μπορεί να την κάνει που όπως είναι παγκοίνως γνωστό με την μαγειρική έχει μια σχέση......μακριά και να αγαπιόμαστε!χα,χα,χα,χα
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επ! Παιδιά μου!!!!!!! Χαίρομαι που σας άρεσε! Όλοι από ένα φιλί για κέρασμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξετρελάθηκα! Αν τα φτιάξω, θα τα τσακίσω με τη μια! Μήπως να τα αποφύγω;... Αχαχα! Πάντως η συνταγή είναι πανεύκολη κι έχει και υλικά που μου αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια χαρά μας μπήκε η Άνοιξη!! Με λιχουδιές!! Μπράβο Χριστινάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και εγώ με το ματι μαγειρεύω Χριστίνα... τα κουλουράκια είναι γιαμι... θα τα δοκιμάσω λίαν συντόμως!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙΣ!
    Είσαι δικιά μου εσύ ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μιας και δεν είμαι πολύ του γλυκού, πάντα ψαχουλεύω για αλμυρά κουλουράκια!
    Φαίνονται πεντανόστιμα! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα! Thanks!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλό μήνα Χριστίνα μου με μια μικρή καθυστέρηση μόνο...... δεκατεσσάρων ημερών. Ξετρελάθηκα με τα κουλουράκια! Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ