Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με μια Σχεδία στο χέρι

Τόπος Θεσσαλονίκη. Κοινωνία μικρή. Πόλη μεγάλη, κοινωνία μικρή. Οικογένειες δεμένες, φιλίες δυνατές. Μια στραβή να σου κάτσει όλο και κάποιος θα σε περιμαζέψει σπίτι του, καμιά θειά, καμιά ξαδέρφη, κανάς κολλητός. Έτσι πάει το πράμα.

Στα στέκια σταμπάρεις τους ίδιους θαμώνες. Πας να κάτσεις κάπου και λίγο πολύ ξέρεις ποιους θα βρεις. Κι ειδικά αν είναι κάποιο από εκείνα τα εναλλακτικά, σιγά-σιγά τους μαθαίνεις όλους.

Σε ένα απ’ αυτά είχα ξεχωρίσει μια παρέα. Μια χούφτα παλικάρια από εκείνα που δύσκολα μια κοπέλα γυρνάει να τα κοιτάξει. Εκείνα όμως είχαν τη φιλία τους και τη μουσική τους. Με μια μπύρα ή καφέ στο χέρι σιγοτραγουδούσαν όλα τα τραγούδια και κουβέντιαζαν ώρες ατελείωτες για δίσκους και συγκροτήματα.

Τον έναν απ’ αυτούς τον πιο ψηλό τον πετύχαινα από καμιά φορά στο αστικό, στη βιομηχανική ζώνη όταν σχόλαγε από το εργοστάσιο. Είχε πάντα ακουστικά στ' αυτιά και φορούσε μπλούζες συγκροτημάτων. Δεν έδειχνε να τον χαλάει η δουλειά. Σιγοτραγουδούσε τα κομμάτια που γούσταρε και ήταν καλά.

Η συνέχεια εδώ

Η κοινότητα της enfo.gr αγγίζει το ευαίσθητο θέμα των αστέγων. Τα μέλη της ομάδας προσεγγίζουν το θέμα μέσα από σκέψεις, ρεπορτάζ και αληθινά περιστατικά που έχουν βιώσει σε μια προσπάθεια να θιχτεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων, εκείνο του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης αυτών των ανθρώπων. 


Σχόλια

  1. Ανατριχιαστικά συγκλονιστική ανάρτηση Χριστίνα μου... Κι εγώ γνώρισα το περιοδικό "σχεδία" μια μέρα από την Κανελλάκη. Μετά έμαθα και τα υπόλοιπα... Η Αθήνα βλέπεις, έχει πολύ περισσότερα θύματα φτώχειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μάστιγα των μεγαλουπόλεων. Πληρώνουμε τον συγκεντρωτισμό. Η σχεδία πέρα από ένα μικρό εισόδημα χαρίζει και την αξιοπρέπεια στους ανθρώπους...

      Διαγραφή
  2. Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι του ξημερώνει!
    Πράγματι δεν έχουμε ακούσει πολλά για την Θεσσαλονίκη και το θέμα των άστεγων, ενώ στην Αθήνα
    βλέπεις παντού!
    Πρέπει να βρεθούν λύσεις ουσιαστικές και όχι του ποδαριού. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ανάγκη να
    ξαναμπούν ενεργά στην ζωή. Χρειάζονται οργανωμένη κρατική υποστήριξη και όχι μόνο την εθελοντική που
    προσφέρουν απλοί πολίτες ή κάποιες κοινωνικές ομάδες.
    Καλή σου μέρα, Χριστίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Γλαύκη μου! Με χαπάκια παρηγοριάς δεν λύνεται το πρόβλημα, είναι τρελά εξευτελιστικό από νοικοκύρης να γίνεις ξαφνικά επαίτης. Εδώ δε μιλάμε για άτομα που είχαν τάσεις φυγής ή ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα με το νόμο και αποφάσισαν μια μέρα να ζουν στο δρόμο (γιατί υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις) Εδώ μιλάμε για φορολογούμενους πολίτες που τα έχασαν όλα εξαιτίας της πολιτείας.

      Διαγραφή
  3. Μπράβο για το κείμενο, Χριστίνα! Μου άρεσε ο τρόπος που προσέγγισες ένα πραγματικά ευαίσθητο θέμα.
    Καλό μήνα να έχεις, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨Ελλη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Σου χρωστάω κάποιες επισκέψεις κι ελπίζω να επανορθώσω σύντομα!

      Διαγραφή
  4. δικοι μου και οι προβληματισμοι σου φιλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφο και εξαιρετικό...! Μπράβο..... και το περιοδικό συνολικά με τη δράση του σημαντικά.
    Καλό βράδυ Χριστίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περιοδικό κάνει θαύματα! Πολύ μεγάλη υπόθεση! Καλό βράδυ Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  6. Κάποτε ένοιωθα τυχερή που ζω στην Αθήνα.
    Σήμερα είναι τυχερός όποιος δεν ζει στην Αθήνα.
    Την Αθήνα που γέμισε με ανθρώπους που μέχρι χθες ζούσαν με αξιοπρέπεια και που από την μια μέρα στην άλλη έμειναν στους δρόμους.
    Καταστήματα και επιχειρήσεις που έκλεισαν, δουλειές που χάθηκαν, ζωές που καταστράφηκαν, χαμόγελα που σβήστηκαν, παιδάκια που λιμοκτονούν.
    Δεν ξέρω πως είναι η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, θέλω να ελπίζω όχι τόσο τραγική.
    Πολύ ευαίσθητο το θέμα που ακούμπησες Χριστίνα μου.
    Παρ' όλα αυτά εγώ αισιοδοξώ, και έχω εμπιστοσύνη στην νέα γενιά, μια γενιά που τα είχε όλα και που ξαφνικά στερήθηκε τα περισσότερα, και μέσα από όλα αυτά θα μάθει να παλεύει και θα τα καταφέρει.
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα γιατί και οι αποστάσεις είναι μικρές και οι οικογένειες δεμένες. Υπάρχει τεράστια οικονομική στενότητα αλλά υπάρχει και αλληλοϋποστήριξη. Το ένα χέρι νίβει τ άλλο και είναι και η φιλοσοφία του καφέ που συντηρεί την τοπική οικονομία κι να λέμε και την αλήθεια έχουμε έναν υπέροχο δήμαρχο που κάνει μεγάλο αγώνα. Ο τουρισμός έχει ανέβει και μας βοηθά. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα και γενικά μια χώρα χρειάζεται αποκέντρωση. Έχει αποδειχθεί ότι όταν μια πόλη ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους αρχίζει και βαλτώνει κι έχει μεγάλες αντιθέσεις στην κοινωνική διαστρωμάτωση.

      Διαγραφή
  7. σε διαβαζω και με ξεξυπνας!!! να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θα μπορέσει ποτέ κανείς να τους νιώσει αν δεν μπει στη θέση τους........ :-(
    Ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι εμείς που έχουμε μια σκεπή ακόμα πάνω από το κεφάλι μας και ένα πιάτο φαγητό πόσο μεγάλο θαύμα ζουν αυτοί οι άνθρωποι καθημερινά. Ξυπνούσα να πάω στη δουλειά 7π.μ και έξω είχε -4, φορούσα 2 μπλούζες, παλτό, γάντια, σκούφο, ήμουν προστατευμένη στο αμάξι μου αλλά μέχρι να ζεστάνει η μηχανή και να ανάψω το καλοριφέρ ήμουν με κομμένες ανάσες..... και τότε σκεφτόμουν που και που πως κάποιοι εκεί έξω δεν έχουν τη δική μου τύχη και μένουν όλη νύχτα σε ένα παγκάκι, όπου τελοσπάντον- και θαύμαζα "πως γίνεται να επιβιώνουν παραπάνω από μια μέρα;" και όμως επιβιώνουν και αρκετοί κρατάνε γερά την αξιοπρέπεια τους και αυτό είναι ακόμα πιο θαυμαστό!
    Νιώθω τυχερή από τη μια που δεν το βλέπω, αλλά από την άλλη σιχτιρίζω τον εαυτό μου που σκέφτομαι έτσι....
    Τι να σου πω Xριστινάκι μου! Άγγιξες φλέβα με το θεματάκι αυτό και είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που το χειρίστηκες πραγματικά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρωνικό Νίκη μου αλλά το πιστεύεις ότι μπορεί κάποιοι στη ζεστούλα τους να έχουν πιο μεγάλες αγωνίες. Όταν είσαι έξω στο κρύο σκέφτεσαι μόνο το κρύο και το μυαλό σου αδειάζει. Ο αληθινός εχθρός αυτών των ανθρώπων είναι ο κοινωνικός ρατσισμός. Του να σε δουν κάποιοι που σε ήξεραν στα καλά σου και να γυρίσουν και να πουν ρε πώς κατάντησε ο Μπάμπης. Και πόσοι θα σκεφτούν πως αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα μας; Και ποιος σκεφτόταν κι από πριν πως άστεγοι δε μένουν μόνο οι φυλακόβιοι και οι μπεκρίδες αλλά και οι νοικυραίοι;

      Αλίμονο σε κείνους που δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα από αυτήν την κρίση.

      Χαίρομαι τόσο πολύ όταν σε διαβάζω Νίκη μου!

      Διαγραφή
  9. απ'τις μεγαλύτερες ανάγκες του ανθρώπου..
    και ταυτόχρονα.. απαραβίαστο δικαίωμα
    είναι συν τοις άλλοις..και αυτά..η ιδιοκτησία..
    και η ασφάλεια..

    χάνοντας. το.."κεραμίδι πάνω απ'το κεφάλι σου"..
    τα χάνεις..και τα δυο..

    και συχνά τον κόσμο..κάτω απ'τα πόδια σου..
    εκεί..αναλαμβάνουν..τα χέρια..που αγαπούν..
    που φροντίζουν..που προσφέρουν..

    με τέτοια χέρια να γεμίσουμε τις ζωές μας..
    και τέτοια..χέρια να γίνουμε και εμείς..

    ο Ed Sheeran..ο διάσημος πλέον τραγουδοποιός..
    πριν τον ανακαλύψουν ήταν άστεγος..
    και την έβγαζε σε σταθμούς του μετρό..
    όπως δήλωσε..ο ίδιος.. αυτό που τον έσωσε..
    ήταν το γεγονός..ότι ήταν πολύ κοινωνικός..
    είχε πολλούς φίλους..
    οπότε..κατάφερε και επιβίωσε..

    εύγε για την ανάρτηση γκαρντάσι μου!!
    τα φιλιά μου..


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Που να δεις τι πρόβλημα υπάρχει εδώ που είμαστε και μικρή πόλη υποτίθεται... Δράμα η κατάσταση και δεν βλέπω πως θα βελτιωθεί αν δεν αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της χώρας...
    Μπράβο που το ανέρτησες κορίτσι.
    Φιλί σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ