Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το μεγάλο ‘’ναι’’



 Η στιγμή που μια μικρή κοπέλα, πείρε στις πλάτες της την ευθύνη μιας ολόκληρης ανθρωπότητας. Ένα έφηβο κορίτσι που είπε το μεγάλο ‘’ναι’’ στον εγκαινιασμό μιας νέας σχέσης με τον Δημιουργό. 

 Δεν έγινε καμία μαζική συνέλευση, κανένα δημοψήφισμα για να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι για αυτό το ‘’ναι’’. Μια μικρή κοπέλα απλά πήρε την πρωτοβουλία και προχώρησε μπροστά. Πόση αξία έχει λοιπόν η πρωτοβουλία σαν ανθρώπινη ενέργεια; Γιατί το έκανε αυτό η μικρή Μαρία; Γιατί δεν συμβουλεύτηκε κανέναν πριν δώσει την απάντησή της; 

Σιμόνε Μαρτίνι, «Ὁ Εὐαγγελισμὸς τῆς Θεοτόκου» (1333), τέμπερα σὲ ξύλο, 184Χ210 ἑκ., Galleria degli Uffizi, Φλωρεντία.
 Πόσες φορές στις ζωές μας δεν κλιθήκαμε κι εμείς να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις κι αντί να δώσουμε μία ευθεία απάντηση, τρέξαμε σε γνωστούς και αγνώστους για να κρυφτούμε πίσω από τις δικές τους συμβουλές; Τι θάρρος μπορεί να είχε ένα μικρό κορίτσι κι εμείς περιμένουμε δεκαετίες ολόκληρες για να μεστώσει το μυαλό μας και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας;

 Πολύ εύκολα θα έλεγε κανείς πως αυτό το θάρρος είναι υπερφυσικό, αφού ο λόγος γίνεται για την Θεοτόκο. Κι όμως αυτή η νοοτροπία που μας κάνει να θεωρούμε τα βιβλικά πρόσωπα σαν εξωπραγματικές οντότητες που ήρθαν από το πουθενά, κατέχοντας στα χέρια τους υπερκόσμιες δυνάμεις αγιότητας, είναι τόσο προσβλητική για το νόημα της σωτηρίας. 

 Όχι, η Μαρία ήταν ένα απλό κοριτσάκι από μία κανονικότατη ανθρώπινη οικογένεια, που η απόφασή της ήταν αυτή που άνοιξε τελικά το δρόμο προς τη Θεία Χάρη. Σίγουρα η εκλογή της από το Θεό δεν ήταν τυχαία. Σίγουρα το κορίτσι αυτό έφερε μία ποιότητα που καμία γυναίκα δεν την είχε μέχρι τότε. Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως πίσω από τη μικρή Μαρία, κρύβονταν και δυο υπέροχοι γονείς, δύο αφανείς ήρωες,  που όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, είχαν βρει έναν μοναδικό τρόπο να μεγαλώσουν το παιδί τους. 
 Δυστυχώς τα περισσότερα παραδείγματα γονιών που συναντάμε γύρω μας, είναι παραδείγματα γονιών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ευνουχίζουν τα παιδιά τους, είτε γιατί τους δίνουν υπερβολικές δόσεις παρεμβατικής αγάπης, κάνοντάς τα μαλθακά, είτε γιατί τους κόβουν τα φτερά με τις διαρκείς επικρίσεις τους, κάνοντάς τα δειλά και αντιδραστικά. 

 Αν σήμερα χωλαίνουμε τόσο πολύ σαν κοινωνία, είναι γιατί πάσχουμε πραγματικά από οικογένειες. Έχουμε γεμίσει με ανθρώπους που πάσχουν από συμπλέγματα είτε ανωτερότητας, είτε κατωτερότητας. Έχουμε γεμίσει ανθρώπους που είτε θα είναι αδύναμοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις, αφήνοντας τους άλλους να τους προσπερνάν και να τους ποδοπατούν, είτε θα είναι τόσο δυναμικοί που δεν θα διστάζουν  να ποδοπατήσουν τον διπλανό τους. 

 Ίσως θα έπρεπε να σταματήσουμε να σκαλώνουμε στα μεγάλα θεολογικά ζητήματα της πίστης και να ξεκινήσουμε από τις απλές πληροφορίες που αντλούμε από τις γραφές. Αυτές τις πληροφορίες που μπορούν να μας δώσουν πρακτικές απαντήσεις για την  καθημερινή μας ζωή. Γιατί από τα απλά και τα τετριμμένα χτίζονται λιθαράκι, λιθαράκι τα μεγάλα και τα σπουδαία. 

Χρόνια πολλά

Σχόλια

  1. Απλή προσέγγιση, καρδιάς, όπως και η επαφή της Παναγιάς μας, με τον Θεό, καθαρή, παρθένα, αγνή, όπως και η πίστη η ίδια!

    (Don't give up... Κόντρα στην εποχή!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. : ) όντως ζόρικη η εποχή μας αλλά μας παρέχει και ωραία μέσα έκφρασης και επικοινωνίας. Λέμε μερικές κουβέντες και παρηγοριόμαστε μεταξύ μας. Παρακολουθούμε και καμιά ομιλία της προκοπής και ξεστραβωνόμαστε. Λέει κάτι ο ένας και παίρνει πάσα ο επόμενος. Παρά την τρέλα της η εποχή μας μπορεί να γίνει η καλύτερη της ιστορίας για να αναγεννηθεί η πίστη και να γίνει άλλη προσέγγιση στα πνευματικά. Έχουν μπει και νέοι άνθρωποι στον κλήρο, μορφωμένοι και μέσα στα προβλήματα της γενιάς μας, που βοηθούν πολύ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ