Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Skhizein


Αλήθεια τί γνωρίζουμε ακριβώς για την σχιζοφρένεια; Πώς προκαλείται; Υπάρχει  φυσική προδιάθεση του ατόμου να εκδηλώσει την νόσο ή μπορεί να είναι και επίκτητη;

Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. 

  
Συνήθως τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν ακουστικές παραισθήσεις, λιγότερο συχνά οπτικές παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, παρανοϊκές ιδέες και αποδιοργανωμένη ομιλία και σκέψη ("φυγή ιδεών"), γεγονός που τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας συνήθως εμφανίζονται κατά τη νεαρή ηλικία και επηρεάζουν περίπου 0,4%-0,6% του πληθυσμού. Ακόμα, τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή εμφανίζουν έντονη εσωστρέφεια και γενική αποδιοργάνωση του Εγώ. Η έναρξη των συμπτωμάτων συμβαίνει συνήθως στη νεαρή ενήλικο ζωή.
 Η βασικότερη αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι ο κληρονομικός παράγοντας. Σαν δεύτερη  πολύ σοβαρή και διαδομένη αιτία είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά και η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα στις περιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι μιας και οι βλάβες που προκαλούνται στο νευρικό σύστημα είναι συχνά απρόβλεπτες κι ανεξιχνίαστες.

Όπως σε κάθε πάθηση έτσι και στη σχιζοφρένεια η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει από άτομο σε άτομο και σε πολύ μεγάλο ποσοστό μπορούν και να ελαχιστοποιηθούν με την έγκαιρη διάγνωση και την συστηματική λήψη φαρμάκων. Μάλιστα τις περισσότερες φορές οι πάσχοντες μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή αν έχουν βέβαια την υποστήριξη των οικείων τους.

Ένα πολύ όμορφο animation περιγράφει την περιπέτεια ενός ασθενή που χάνει σταδιακά την επαφή του με το εξωτερικό περιβάλλον. Μια ιστορία που βοηθά κι εμάς να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα αυτής της πάθησης.


Πώς όμως θα μπορούσα όμως να προσπεράσω και την εκπληκτική βιογραφική ταινία A beautiful mind που έχει περάσει πλέον στην λίστα των καλύτερων φιλμ όλων των εποχών.

Σχόλια

  1. Με την ευκαιρία δες αυτό το φοβερό ντοκιμαντέρ!Υποστηρίζει έμπρακτα και ολοζώντανα πως η σχιζοφρένια μπορεί να θεραπευτεί μια για πάντα και μάλιστα χωρίς φάρμακα!
    Καλησπέρα:))

    https://www.youtube.com/watch?v=g01Y4uWHFok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ναι!!!!Θα δεις ανθρωπούς που έχουν θεραπευτεί πλήρως και μιλούν για την πορεία της τόσο δύσκολης περιόδου που πέρασαν...επίσης αναφέρει έρευνες οι οποίες έχουν γίνει...και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά!
      Α!και φυσικά αναφέρει και το παιχνίδι που παίζεται με τις εταιρείες φαρμάκων....!!!!!

      Διαγραφή
    2. Α καλά αυτό με τα φάρμακα το χω ζήσει στο πετσί μου!

      Διαγραφή
  3. Συμπτωματικα εβλεπα αυτο:

    http://youtu.be/yL9UJVtgPZY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρω κάτι πολιτικούς (που μας κυβερνούν κιόλας...) κι έχουν όλα αυτα τα χαρακτηριστικά της ασθένειας... Δράμα. Καλό απόγευμα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. I know the movie "A Beautiful Mind". My Dad had Alzheimer's illnesses. He saw the people that were not there. This film allowed me to understand how it is.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2023

 Η ανάρτηση μου στο ιστολόγιο μου κατέληξε να είναι μια ετήσια πλέον παράδοση. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι οπτικοακουστικές πλατφόρμες με έχουν κερδίσει και η Γατόσφαιρα παραμένει για συναισθηματικούς λόγους.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φίλη Ιωάννα από το ιστολόγιο Συννεφάκι και τα όμορφα δωράκια που μου έστειλε http://kloanna.blogspot.com/ Κι ένα ακόμη ευχαριστώ στην αγαπημένη μας οικοδέσποινα Μαριλένα που μας συντονίζει κάθε χρόνο και μπαίνει πάντα στον κόπο και τα έξοδα να μας στέλνει αναμνηστικά δωράκια. https://marilenaspotofart.wordpress.com/ Εύχομαι σε όλες και όλους καλή κι ευλογημένη χρονιά κι όλη η ευγένεια που διαθέτετε να σας έρχεται πίσω στο πολλαπλάσιο. Για τους πιο ορεξάτους φίλους στο κανάλι μου δείχνω τα δωράκια αναλυτικότερα

Αυτοπροστασία

  Σε συνέχεια με την προηγούμενη πόσο συχνά καταπιέζουμε τον εαυτό μας για να είμαστε συμπεριληπτικοί. Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα όταν δεν είναι κανόνας είναι πράξη αυτοσεβασμού και αυτοπροστασίας. Την στιγμή που νιώθουμε πνιγμένοι δεν γίνεται να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μας. Όλοι μας δικαιούμαστε έναν ζωτικό χώρο μέσα στον οποίο ορίζουμε ο ίδιοι τις αντοχές μας. Αν η Περσεφόνη για παράδειγμα είναι σπουδαίο άτομο αλλά η παρουσία της μας είναι επιβαρυντική ακόμα και για λόγους που δεν βγάζουν νόημα δε θα πρέπει να καταπιέσουμε την ανάγκη μας να την κρατήσουμε μακριά. Μπορεί τη στιγμή του ξεσπάσματος μας να μην είμαστε κατανοητοί αλλά είναι η στιγμή της μετάβασης από μία ανισόρροπη κατάσταση σε μια νέα που θα πάρει χρόνο για να μορφοποιηθεί. Σε αυτό το στάδιο κάποιες επιφανειακές συναναστροφές θα τερματίσουν και κάποιοι ουσιαστικοί δεσμοί θα πάνε ακόμα πιο μακριά. Όμοια και κάποιες συνήθειες και συμπεριφορές. Ακόμα και το ίδιο το σώμα θα αλλάξει. Η όψη μας, η βιολογία μας...

Fanζειν

Ένα ευτράπελο μπορεί να σταθεί αφορμή για να έρθεις αντιμέτωπος με πολύ σοβαρά κοινωνικά θέματα. Το δικό μου ευτράπελο που στάθηκε και αφορμή για να στείλω συμμετοχή στης Αριστέας, σχετίζεται με την συμπεριφορά και την αυτοέκφραση και συγκεκριμένα με τον τρόπο με τον οποίο κάποιος/α εκφράζει την ερωτική του διάθεση. Λογικό και ανθρώπινο οι χώροι διασκέδασης να συνδέονται κυρίως με την αναζήτηση ερωτικού συντρόφου. Το πώς όμως κάποιος ή κάποια θα επιλέξει να δείξει ότι είναι διαθέσιμος ή διαθέσιμη πάντα με προβλημάτιζε.   Πείτε με συντηρητική, κομπλεξική ή όπως αλλιώς θέλετε αλλά αφήστε με να θεωρώ πως το νούμερο ένα προσόν σε έναν άνθρωπο είναι το κυμπαριλίκι του. Η αρχοντιά του δηλαδή και η αξιοπρέπεια του, το μέτρο και οι ισορροπίες που κρατάει σε όλα τα πράματα. Τα άκρα πάντα με τρόμαζαν. Ανέκαθεν με τρόμαζαν οι σεμνότυφοι άνθρωποι, ανέκαθεν με τρόμαζαν και οι αχαλίνωτοι άνθρωποι. Μα θα μου πεις οι άνθρωποι είναι   πιεσμένοι, οι καιροί είναι αλλοπρόσαλλοι , οι σχέσε...