Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απο την παράνοια της νόσου Crohn στην παράνοια της δημόσιας υγείας



Για τη νόσο του crohn σας έχω ξαναμιλήσει. Χρόνια μεταστατική φλεγμονώδης νόσος του λεπτού εντέρου. Σε ελεύθερη μετάφραση ο ασθενής έχει ένα παρατεταμένο έλκος στο λεπτό έντερο. Αιτιολογία; Η απουσία εκείνων των ενζύμων από το λεπτό έντερο που διαχωρίζουν τις τοξικές ουσίες των τροφών από τις ωφέλιμες. Συνέπειες; Δημιουργία φλεγμονών (πληγών) εντός αλλά και εκτός λεπτού εντέρου. Συμπτώματα; Νομίζεις πως περνάς μια παρατεταμένη εμπύρετη γαστρεντερίτιδα. Έχεις χρόνια κόπωση, έντονα συναισθήματα θλίψης και απόγνωσης, πρόσληψη βάρους κυρίως στην κοιλιακή χώρα και αναιτιολόγητες φλεγμονές σε άλλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Θεραπεία; Δεν υπάρχει ίαση της πάθησης, αλλά καταστολή αυτής μέσα από τρία επίπεδα θεραπείας. Πρώτο επίπεδο για τις ηπιότερες εκδοχές της νόσου, εις αεί δαπανηρότατη φαρμακευτική αγωγή με ελάχιστη κάλυψη από τα ταμεία ασφάλισης. Δεύτερο επίπεδο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ενδοφλέβια χορήγηση βιολογικών παραγόντων. Μια ιδιαιτέρως επίπονη ως προς τις παρενέργειές της θεραπεία. Τρίτο επίπεδο για τις επίμονες περιπτώσεις, χειρουργική αφαίρεση εκείνου του τμήματος του λεπτού εντέρου που φέρει την μεγαλύτερη φλεγμονή. 

Οκ μπορεί η παρουσίαση αυτή να μην είναι η πιο ιατρικώς ενδεδειγμένη, αλλά καλύπτει τον βασικό σκελετό της πάθησης. 

Βασικότερη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η νόσος αυτή είναι η ασφαλιστική κάλυψη. Οι αγωγές είναι δυσβάστακτες. Ενδεικτικά θα σας πω πως το ενέσιμο υλικό του βιολογικού παράγοντα κοστολογείται στα 500 euro ανά 20 kg  σωματικού βάρους. Αν λοιπόν κάποιος δεν έχει ασφάλεια υγείας δεν μπορεί να βαστάξει το κόστος της θεραπείας. Το ένα καλό είναι πως ο πάσχον δικαιούται να βγάλει σύνταξη αναπηρίας και να είναι καλυμμένος ιατρικά εις αεί. Το κακό είναι πως για να είσαι σε θέση να διεκδικήσεις την σύνταξη αυτή, πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις αυτήν την θεραπεία. Άρα η ασφάλεια είναι μονόδρομος.

Εδώ βέβαια θίγονται άλλα θέματα. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα ασφάλιστρα και ειδικά αυτά του ΕΟΠΥΥ είναι ανεβασμένα στα ύψη. Το πιο σοβαρό όμως είναι πως αν καθυστερήσεις την πληρωμή τους έστω και για μία ημέρα, χάνεις την ασφάλεια υγείας σου και πρέπει να κάνεις εκ νέου ρύθμιση πληρωμών η οποία χρεώνεται κάπου στα 1300 euro έξτρα! 

Ωραία λοιπόν έχεις όλα αυτά πάνω από το κεφάλι σου και ξεκινάς για θεραπεία. Και σε αυτήν την περίπτωση οι επιλογές είναι δύο. Η μία είναι να κάνεις γρήγορα τη δουλειά σου σε μία ιδιωτική κλινική (όνειρο θερινής νυκτός δηλαδή) και η άλλη να περιμένεις υπομονετικά να κλείσεις ραντεβού σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

Τα κάνεις όλα αυτά, περνάς από όλες τις ειδικότητες των ιατρών που χρειάζεσαι, ανάλογα με τα προβλήματα που έχεις βγάλει εξ αιτίας της πάθησης και έρχεται η μεγάλη ημέρα της εισαγωγής. Κι εκεί έρχεσαι αντιμέτωπος με την στενάχωρη πραγματικότητα της δημόσιας υγείας. Τις περικοπές του προσωπικού, τις ελλείψεις ακόμα και στις στοιχειώδεις υποδομές και όλα αυτά τέλος πάντων που όλοι ξέρετε. Αυτό όμως το προσπερνάς γιατί λες πως την ευθύνη την φέρει η ακραία φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και ο ανοιχτός πόλεμος που έχει ανοίξει με κάθε δημόσιο αγαθό πάντα με την χυδαία επίφαση της διαφθοράς του δημοσίου κλπ κλπ κλπ.

Αυτό όμως που δεν προσπερνάς είναι η γαϊδουριά. Αν ανέφερα όλο το παραπάνω ιστορικό, το έκανα για να υπενθυμίσω πως τα ιατρικά περιστατικά των ανθρώπων που μπαίνουν στο νοσοκομείο, είναι ως επί το πλείστων πολύ σοβαρότερα από αυτήν την πάθηση. Φανταστείτε έναν πατέρα, μία, μάνα, μία αδερφή ή μια σύζυγο να έχει την αγωνία για τον ασθενή  της, να έχει την κούραση και τα τρεξίματα της και να πέφτει πάνω στο αγενέστατο διοικητικό προσωπικό. Και πώς να το κάνουμε ρε φίλε; Δεν μπορείς να βλέπεις τον νέο ειδικευόμενο, ξενυχτισμένο από το διάβασμα και τις εφημερίες γιατρό, να γίνεται θυσία για σένα και να κάνει τα αδύνατα δυνατά μέσα σε όλες αυτές τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες και μετά να έρχεται ο διοικητικός υπάλληλος που πιάνει δουλειά στις 9 και φεύγει το αργότερο στις 2 και να σου βάζει τις φωνές γιατί τόλμησες να μην γνωρίζεις την γραφειοκρατική διαδικασία… Πάμε καλά; Πας να παραδόσεις βιβλιάριο υγείας και σε ρωτάει ο άλλος τι θες; Πας σε λάθος γκισέ και ο υπάλληλος αρχίζει και σε βρίζει; 

Μόλις χθες ήταν μια άρρωστη νεαρή γυναίκα που έπρεπε να νοσηλευτεί και δεν ήξερε σε πιο τμήμα να πάει. Απευθύνεται σε μία υπάλληλο για να ζητήσει διευκρινήσεις και αντί για βοήθεια εισπράττει ένα: «Τι θες κυρά μου κι εσύ πρωϊνιάτικα; Δε μας παρατάς;»

Αμ το άλλο; Που τα κυλικεία των νοσοκομείων είναι ακριβότερα κι από καφετέρια; Πού ζούμε ρε παιδιά; Σε αυτό το σημείο ήθελα να το κάνω πολύ μελό. Να πω για την φτωχή γιαγιάκα που έρχεται από την επαρχία για να συνοδεύσει τον ανήμπορο άντρα της και τη βγάζει για μέρες ή και βδομάδες ολόκληρες πάνω σε μια καρεκλίτσα και ξεροσταλιάζει να φάει κάτι από τα περισσεύματα και τα κεράσματα των διπλανών.. Το πα κι ορίστε μου σηκώθηκε  η τρίχα κάγκελο. Ευτυχώς που πάντα στα νοσοκομεία αναπτύσσεται και η αλληλεγγύη μεταξύ των οικογενειών και βγαίνει η δουλειά. 

Και μέσα σε όλα αυτά οι μεγάλοι αφανείς ήρωες βέβαια είναι πάντα οι νοσοκόμοι και οι τραυματιοφορείς. Οι χαμηλόμισθοι νοσοκόμοι και τραυματιοφορείς να το τονίσουμε αυτό, που έχουν να κάνουν πάντα τις πιο βρόμικες και επισφαλείς δουλειές.  


Σχόλια

  1. Χριστίνα μου είχα διαβάσει και την παλαιότερη ανάρτησή σου και πράγματι τέτοιες ασθένειες χρειάζονται πάνω απ' όλα κουράγιο και υπομονή.
    Όσο για το σύστημα δημόσιας υγείας τι να πω;Έτσι κι αλλιώς ο δημόσιος τομέας πια είναι κατεστραμμένος-τα νοσοκομεία θα αποτελέσουν εξαίρεση;Άτομο της οικογένειάς μου με καρκίνο πήγαινε να κάνει χημειοθεραπεία και του έλεγαν,ότι δεν έχουν φάρμακο και να πάει άλλη μέρα!!!
    Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας δεν έχω και πολλές ελπίδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I tend not tо leave a response, however after reaɗing a few of
    the remarks onn this page "Aπο την πaράνοιa της νόσου Crohn στην πaράνοιa της δημόσιaς υγeίaς".
    I doo hаve some questions for you if you tend not to mind.
    Is itt just me orr does іt ɑppeаr like
    some of the comments come acrtoss like they aгe coming from
    brain deaɗ folks? :-Р And, iff you are poѕting
    at other sites, I'd like to follοw everything neew you have to pοѕt.
    Would you list of the complеtе սrls of all youyr ѕhareԀ pages lіkе your linkedin profile, Facebook page oor twigteг feеd?


    Feel free to surf tto my web-site; indian banking public service

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ λυπηρό το δημοσίευμα σου αγαπημένη μου φίλη...
    Με πολλές αλήθειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το πρόβλημα υγείας δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα, πέρα από τις αυτονόητες ευχές μου.
    Για τον διαλυμένο ΕΟΠΥΥ επίσης, διότι είναι θέμα εκλογών και (ανύπαρκτου) μυαλού του ελληνικού λαού.
    Θα σταθώ στην αγένεια του πανίβλακα. Έπρεπε να τον βουτήξεις από το γιακά και να τον σύρεις μέχρι τον διευθυντή του. Με μερικούς μάρτυρες μαζί σου τι θα έλεγε ο μαλ@κας;
    Αντιμετωπίζω και εγώ παρόμοια περιστατικά στο δικό μου χώρο. Βλέπω υπαλλήλους να μιλάνε στον ενικό ακόμη και σε ηλικιωμένους, με ένα ύφος σα να μιλάνε σε σκλάβο.
    Φταίει και ο λαός γιατί δεν ξέρει ούτε τα δικαιώματά του, ούτε τη δύναμή του και ανέχεται το κάθε κομπλεξικό σκουλήκι.
    Δουλεύω σε νοσοκομείο και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι.
    Ευτυχώς όμως, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεπώς είναι διαδεμένο το φαινόμενο. Την αγένεια συνήθως την αντιμετωπίζω με παγερώτητα κι εκεί το όλο θέμα σταματά. Τα βαριά περιστατικά συνήθως που τα διηγούνται άλλοι, σαν αυτό της κοπέλας που την κατέβρυσε η υπαλληλος. Πολύ θα ήθελα όμως να μάθω αν υπάρχει μια διαδικασία που μπορούμε να ακολουθούμε για τέτοια άτομα. Οκ προβλήματα υγείας υπάρχουν σε κάθε σπιτικό, δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι όλα αυτά που βλέπουμε και συναντούμε. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τυχεροί να έχουν μια καλή οικογένεια, ένα ανθρώπινο ειδόδημα και μια έστω και κακή ασφάληση. Στα τόσα χρόνια που συνοδεύω τους ασθενείς συγγενείς μου στα νοσοκομεία, έχω δει πάρα πολλά περιστατικά και πάντα μα πάντα έχω να λεώ τα καλύτερα για το νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικά τώρα που υπάρχει και η κρίση μένω άναυδη με την αυτοθυσιά μερικών νοσοκόμων που περιποιούνται ασθενείς που δεν έχουν την άνεση να έχουν κάποιο συνοδό.

      Διαγραφή
    2. Ξεκινήσαμε μια ενδιαφέρουσα (κατ’ εμέ) συζήτηση.
      Απαντώντας στην ερώτησή σου “αν υπάρχει μια διαδικασία που μπορούμε να ακολουθούμε για τέτοια άτομα” θα σου απαντήσω να διαβάσεις αυτό.

      «Κατέβασέ το», τύπωσέ το και αν είναι δυνατόν έχε το μαζί σου κάθε φορά που πηγαίνεις σε δημόσια υπηρεσία όπου φύονται μπούφοι.

      Θα παρατηρήσεις ότι δίπλα από κάθε παράγραφο υπάρχει παραπομπή για το νόμο, ή το άρθρο του Συντάγματος στο οποίο συμπεριλαμβάνεται.

      Μπορείς να κάνεις έγγραφη αναφορά (απαιτώντας η απάντηση να σου αποσταλεί συστημένη στο σπίτι) ή να απαιτήσεις να συναντήσεις επιτόπου τον Διευθυντή αυτού του μπούφου και να του εκθέσεις προφορικά το πρόβλημα. Καλό θα είναι να έχεις μαζί σου μάρτυρες. Δεν είναι απαραίτητο, ίσως όμως ο βλάκας να φέρει συναδέλφους του για δικούς του μάρτυρες που θα σε βγάζουν τρελή.

      Ακόμη και αν δεν γίνει τίποτα, είναι βέβαιο ότι ο μπούφος, έστω και για λίγο, θα συμμορφωθεί. Και αν οι αναφορές εις βάρος του είναι πολλές και επαναλαμβανόμενες, δεν μπορεί να τους βγάζει όλους τρελούς. Κάποια στιγμή θα τον βάλουν στη θέση του.

      Δυστυχώς - και αυτό πρέπει να το αναφέρω - υπάρχουν και οι περιπτώσεις αγένειας και βλακείας του πολίτη, που νομίζει ότι επειδή «με πληρώνει» (από τις μεγαλύτερες μακακίες που έχω ακούσει) και επειδή εγώ είμαι επώνυμος (με την έννοια ότι μπορούν να με βρουν) ενώ αυτός ανώνυμος, μπορεί να λέει ότι θέλει και να με βρίζει όσο θέλει.

      Να έχεις ένα όμορφο βράδυ.

      Διαγραφή
    3. Αγενείς γίνονται πολλές φορές οι ασθενείς με τους γιατρούς στα εξωτερικά ιατρεία, ειδικά όταν νομίζουν πως τα ξέρουν όλα καλύτερα από το γιατρό. Άλλη ιστορία κι αυτή.. Θα το κρατήσω και θα το κουβαλάω μαζί μου. Θα παραγγείλω και μια μπέρτα απο το e-bay να νιώσω εντελώς σούπερ ήρωας. Ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ