Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ζαχαροπλάστης και τα κουρκουμπίνια


link

Είχαμε κάποτε έναν ζαχαροπλάστη στη γειτονιά, ψηλά στην Αγίας Σοφίας, που όμοιό του δύσκολα θα έβρισκε κανείς.  Ψηλός και φαρδύς, τα εκατόν πενήντα κιλά θα τα είχε μέσα στο νερό. Ο ζαχαροπλάστης αυτός είχε μια «μεγάλη» οικογένεια που όλοι μαζί, αυτός, η σύζυγος και τα παιδιά τον περνούσαν τον μισό τόνο.. Πάντα χαμογελαστός και γλυκομίλητος, με τρανταχτό γέλιο, άσπρη ποδιά και καπελάκι, μόνος ζύμωνε τα τσουρέκια, μόνος χτύπαγιε τις μαρέγκες, τις πατισερί και τις πραλίνες. Από κοντά, πάντα τον βοηθούσαν η γυναίκα του και τα παιδιά του. Οικογενειακή επιχείρηση από τις παλιές και κλασσικές. Η σύζυγος στο ταμείο, εκείνος στο εργαστήρι και τα παιδιά στην εξυπηρέτηση. 

Σαν έβλεπε ο ζαχαροπλάστης αδύνατο παιδί έβαζε σχεδόν τα κλάματα. Ψηλός, ψηλός, όπως ήταν, άρπαζε το μελωμένο κουρκουμπίνι και ερχόταν αποφασιστικά να σε τρατάρει. «Μα έλα πουλάκι μου, φάει κάτι. Φάε!» Εγώ σαν ακατάδεχτο παιδί που ήμουν, αν και μου άρεζαν τα γλυκά ντρεπόμουν να το πάρω. Τότε με βάσταγε η γιαγιά μου και μέχρι να πάρω ανάσα η ζάχαρη είχε ήδη βαρέσει στους τραπεζίτες.

Ο καλός ζαχαροπλάστης όσο μεγάλωνε, φούσκωνε σαν μπαλόνι αλλά δεν είχε έναν ευτυχισμένο θάνατο από καρδιά όπως θα περίμενε κανείς. Το ριζικό του ήταν να του ρθει αγροτικό όχημα από το πουθενά σε κάποια επαρχιακή οδό. Πάει ο καημένος ο ζαχαροπλάστης, πάνε και τα παστάκια στο port baggage

Μερικά χρόνια αργότερα, σαν γίναμε φοιτητοπαρέα, μαζευόμασταν τα βράδια σε μια φίλη για ταινίες και βάζαμε κάτω τα ψηλά μας για να πάρουμε τίποτα να τσιμπήσουμε. Στη γειτονιά της φίλης κάπου τέρμα στην Αγίου Δημητρίου, ήταν μία ζαχαροπλάστισσα που είχε ωραία πιτάκια. Εκείνη σαν μας έβλεπε, άνοιγε η καρδιά της. Δέκα τυροπιτάκια παίρναμε εμείς, τριάντα μας έβαζε εκείνη. Ο άντρας της ήταν λίγο τσιγκούνης και την κυνηγούσε. Γι αυτό εκείνη μας έπιανε σκόπιμα την κουβέντα για να περάσει η ώρα και να φύγει ο σύζυγός της και τότε, έπαιρνε το μεγάλο το κουτί του κιλού και έβαζε ότι είχε περισσέψει από όλη την ημέρα.

link

Σήμερα ψωνίζω από ένα συνοικιακό αρτοζαχαροπλαστείο που είναι κι αυτό οικογενειακή επιχείρηση. Από τους ιδιοκτήτες δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιος είναι πιο συμπαθητικός και ευγενικός. Δεν ξέρω γιατί αλλά πάντα όταν πάω να ψωνίσω δύο πράγματα, γυρνάω με περισσότερα. Η σπεσιαλιτέ αυτού του ζαχαροπλαστείου είναι τα σουσαμένια κουλούρια του και τα κρουασάν  γίγας με φουλ μερέντα. Όταν επιστρέφω στο σπίτι όλο και κάτι έξτρα βρίσκω μέσα στη σακούλα με τα ψωμιά. 



Φαντάζομαι πως κάτι παρόμοιο δύσκολα θα συνέβαινε σε κάποια μεγάλη αλυσίδα με ωρομίσθιους υπαλλήλους και τα στριφνά αφεντικά πάνω από το κεφάλι τους. Και δεν είναι μόνο το ζαχαροπλαστείο ή ο φούρνος. Και στο μανάβη πάντα κάποια πορτοκάλια ήταν κερασμένα, στον βιβλιοπώλη πάντα κάποια μολυβάκια ήταν δώρο, στον ψιλικατζή πάντα κάποιες τσίχλες ήταν χαρισμένες και πάει λέγοντας. Οκ δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο γενναιόδωροι, αλλά σίγουρα στα συνοικιακά μαγαζάκια είναι πιο σύνηθες να συναντήσεις καλόκαρδους ανθρώπους, που σε βλέπουν σαν άνθρωπο και όχι σαν πορτοφόλι…

link

Σχόλια

  1. Πολύ όμορφη και νοσταλγική ανάρτηση Christina! Πλούσια σε γεύσεις και αρώματα! Κρίμα βέβαια για τον άτυχο ζαχαροπλάστη !!! Αλλά όντως οι μικρές επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην καθημερινή επαφή με τον πελάτη, όταν όμως δίνουν την ίδια βαρύτητα και στην ποιότητα !!! Καλή σου μέρα και καλό μήνα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Ιωάννα μου! Όσο μεγαλώνουμε σβήνουν οι κακές αναμνήσεις με μένουν μόνο οι καλές κι αυτό είναι που μας κάνει πιο νοσταλγικούς. Καλύτερα που έφυγε πρόωρα ο ζαχαροπλάστης γιατί αν ζούσε θα έπαιρνε μεγάλη πίκρα από όσα επακολούθησαν στην οικογένεια.. Από τα οικογενειακά δράματα που δε λέγονται. Καλύτερα να τρώει κουρκουμπίνια στον παράδεισο ανέμελος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ γλυκιά ανάρτηση!

    Καλό μας μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ αυτά τα γλυκά στην φιλία,στην πείνα,στην αγάπη και στην στεναχώρια πάντα δίπλα μας είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστίνα μου.....τι όμορφη ανάρτηση!!!!στη γειτονιά μου έχω δύο σουπερμάρκετ:ένα που ανήκει σε αλυσίδα κι ένα συνοικιακό-οικογενειακή επιχείρηση.Εκτός του ότι στο συνοικιακό μπορώ πολλές φορές να βρω μεγαλύτερη ποικιλία και πιο ''ψαγμένα'' προϊόντα-ας πούμε πίτες από μικρές βιοτεχνίες-εκεί γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους,ο ιδιοκτήτης είναι στα ψυγεία και σου κόβει τα τυριά και έχει και γνώσεις για όλα τα τρόφιμα και είναι όλοι τους τόσο ευγενικοί και πρόθυμοι!
    Όσο για το ζαχαροπλαστείο στην Αγία Σοφία το διατηρεί κάποιος άλλος ή έχει κλείσει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ανθούλα! Το ζαχαροπλαστείο πέρασε στην υπόλοιπη οικογένεια και την παράδοση την ακολούθησε ο γιος με μεγάλη επιτυχία, αλλά στην πορεία κάτι χάλασε στη διαχείριση από προσωπικά λάθη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ