Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι

Αν ξαναβρίσω ξεβράκωτο άνθρωπο να με φτύσετε. Είναι από τις φορές που δε θα υπολόγιζα καθόλου κυτταρίτιδες και ψωμάκια και θα κυκλοφορούσα άνετα με μαγιό μέσα στην πόλη. Σαν τους αγαπημένους Βραζιλιάνους στην Ιπανέμα που, είτε είναι κορμάρες του χειρουργείου είτε είναι ολοστρόγγυλοι σαν φραντζολάκια, κυκλοφορούν όλοι μέρα μόνο με τα απολύτως απαραίτητα.

Κάτι τέτοιες τηγανιτές ημέρες μνημονεύω και τον παππού μου που σαν οικοδόμος που ήταν, είχε μάθει να φτιάχνει τις καβάτζες του για τις μεγάλες ζέστες. Τα μεσημέρια αφού έμπαινε κάτω από το λάστιχο της αυλής, πήγαινε στο πιο βορεινό και σκοτεινό δωμάτιο του σπιτιού και την έπεφτε  με ένα σεντονάκι κάτω στο δροσερό σανίδι και τα βραδάκια έστηνε το ντιβανάκι του κάτω από την κληματαριά και τράβαγε «σιφούρι» όπως συνήθιζε να λέει τον βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο.

Μα δεν είναι μόνο ο παππούς μου που ήξερε να επιβιώνει στον καύσωνα. Γυρνώντας πίσω το χρόνο, στις εποχές που ακόμα το φαινόμενο αντιπαροχή δεν είχε γκρεμίσει όλα τα σπιτάκια τις Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, η ζωή των ανθρώπων ήταν έξω στις αυλές και στα μπαλκόνια. Όλοι με μισοφόρια και κοντά παντελονάκια, χωρίς να νοιάζονται για το πώς θα τους δουν οι άλλοι, με περισσευούμενη άνεση και αθωότητα, σκληραγωγούνταν σε αυτό που θα πει καυτό ελληνικό καλοκαίρι.


Τα βράδια αργά, αμέσως μετά το λακριντί στα πεζούλια της γειτονιάς ακολουθούσαν όλοι την ίδια ιεροτελεστία. Τηλεόραση στο μπαλκόνι, φιδάκι για τα κουνούπια, παγωμένο καρπούζι και ντιβανάκι.

Και αυτομάτως μια ολόκληρη πόλη μετατρεπόταν σε ένα ατελείωτο camping. Κάτω από τον έναστρο ουρανό το σπίτι του διπλανού ήταν η προέκταση του σπιτιού σου. Μαζί με την ανάσα σου άκουγες και την ανάσα του γείτονα. Συνήθιζες, ήθελες δεν ήθελες, την καθημερινότητα του άλλου. Μάθαινες να συνυπάρχεις και να ανέχεσαι.


Τότε τίποτα δεν ήτανε κρυφό. Τα γέλια και τα κλάματα, όλα ήταν δυνατά. Οι καυγάδες και τα μονιάσματα. Ακόμα και οι πορδές και τα ρεψίματα που διέκοπταν άκομψα το ρομαντικό τραγούδι των τζιτζικιών και των τριζονιών. Ένα καουμπόικο από το δεξί το σπίτι, ένα θρίλερ από το άλλο, οι διπλοπενιές του μαστρο-Δημήτρη από το παρά άλλο.

Κι ύστερα μπήκε στη ζωή μας ο κλιματισμός και ξαφνικά όλοι κλειδαμπαρωθήκαμε μέσα στα σπίτια μας, πίσω από τα θερμομονωτικά και ηχομονωτικά κουφώματα αλουμινίου. Μάθαμε να είμαστε παραγωγικοί όλο το καλοκαίρι και η έννοια των διακοπών και της παύσης πήγε περίπατο. Διαγράφηκε από δικαίωμά μας.

Μπήκαν στη ζωή μας και τα μπιτσόμπαρα και οι ξαπλώστρες και πήγαν περίπατο και τα μπάνια το λαού με τα τάπερ και τις ομπρέλες. Τώρα τα ψυγειάκια και τα θερμός έχουν γίνει πρώτο θέμα στις ειδήσεις σα να είναι κατάντημα να κάνεις μπάνιο σε μη οργανωμένη παραλία…
-Πήρατε κι εσείς σαντουιτσάκια και καφέ από το σπίτι, ρωτάει με μελοδραματικό ύφος η ρεπόρτερ.

Όγδοο καλοκαίρι της κρίσης και ακόμα μας φαίνονται αδιανόητα τα προφανή. Μας φαίνονται πολύ ταπεινά αυτά που κάποτε ήτανε χαρά για κάθε Έλληνα. Τουλάχιστον έτσι προσπαθούν να μας περάσουν τα ΜΜΕ που θέλουν παντού να βρίσκουν δράματα μακριά από το μεγάλο καπιταλιστικό όνειρο.
Σαγιονάρα, πετσέτα και βουρ με το αστικό στην κοντινότερη παραλία. Σαν και τότε που μας έπαιρναν οι γιαγιάδες μας από το χέρι και μας πήγαιναν για μπάνιο στο Θερμαϊκό. Ξανά πίσω στα απλά και τα όμορφα, τότε που η λέξη δεν κάνω τίποτα είχε μεγάλη αξία.

Πρώτη δημοσίευση εδώ:http://enfo.gr/ar7402





Σχόλια

  1. Καλέ εγώ ακόμα έτσι είμαι!!!!
    Ωραίο κείμενο!
    καλό μήνα κοριτσάρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι υπέροχη Χριστινιώ μου.
    Μου είχε λείψει αυτός ο τρόπος σκέψης και χαίρομαι που το διαβάζω από εσένα που εκτιμώ απεριόριστα. Έχω χαθεί αλλά θα επανέλθω.

    ( ˘ ³˘)❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι όμορφο κείμενο!
    Πόσο ζωντανό και νοσταλγικό!
    Κάθε φράση ζωντανεύει μιαν εικόνα από το παρελθόν, αυτό, που λέμε -πια- πως "ε, δεν είναι ανάγκη να τα ωραιοποιούμε όλα...", λες και δεν ήταν όλα πιο γνήσια, πιο αληθινά, ίσως πιο "άβολα", πιο φτωχικά, μα σίγουρα, πιο συντροφικά... μοναδικά!
    Απεχθάνομαι τις οργανωμένες παραλίες, ίσως γι' αυτό έχω να πάω για μπάνιο πολλά χρόνια και το απολαμβάνω μόνο σε διακοπές (όποτε...)

    Να είσαι καλά, Χριστίνα μου, για το όμορφο αυτό "ταξίδι"!
    Φιλιά πολλά πολλά! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα.
    Μου κάνει εντύπωση πως κάποια πράγματα που είναι πολυτέλεια τα παρουσιάζουν σαν βασικά. Μετράνε το πόσα χρήματα θέλει να πάει σε μια παραλία και μου βάζουν στο σύνολο την είσοδο της παραλίας ή τα θαλάσσια σπορ ή την φρουτοσαλάτα. Να πας στην δημόσια φίλε μου και να παίξεις με το στρώμα.
    Και τάπερ θα πάρουμε, και στην δωρεάν παραλία θα πάμε, και ότι θέλουμε θα κάνουμε. Οι ρεπόρτερς να πάνε στις ξαπλώστρες και να πληρώσουν τοστ 5 ευρώ.
    Τα αυτονόητα γίνονται αδιανόητα. Έλεος πια.
    Αλλά υπάρχουν άνθρωποι, και δυστυχώς πολλοί που δίνουν σημασία σε όλα αυτά και για αυτό υφίσταται αυτή η κατάσταση.
    Πολύ ωραίο κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου ρε Χριστινάκι!!! Ν' αγιάσει το στόμα σου! Πολύ το απόλαυσα το κείμενό σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ