Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Άστορ και το μαγικό ψάρι


Πώς μπορεί να είναι άραγε η ζωή σε άλλα μέρη της γης; Είμαστε δα μόνο εμείς που έχουμε βάσανα και αναποδιές; Μπήκα λοιπόν που λέτε στο google earth κι έψαξα τα πιο ακριτικά σημεία του πλανήτη κι από όλα με κέρδισαν τα παγωμένα ψαροχώρια του παγωμένου Βορρά. Κι έτσι φαντάστηκα την παρακάτω ιστορία που είναι η συμμετοχή μου στον Διαγωνισμό Παραμυθιού του περιοδικού Max/Mag

Αν επιθυμείτε να με στηρίξετε, μπαίνετε στον σύνδεσμο 
και πατάτε το Νο 35 πάνω στον τίτλο (όχι στο νούμερο)
κι έπειτα αποδοχή ψήφου στο τέλος της σελίδας.

Να σημειώσω πως η εικονογράφηση του παραμυθιού είναι δική μου. 


Ο Άστορ και το μαγικό ψάρι 


Κάπου ψηλά στην παγωμένη Νορβηγία, ένα μικρό αγόρι ο Άστορ, ζούσε με τους γονείς του και τη μικρότερή του αδερφή σε ένα απόμερο χιονισμένο χωριουδάκι, μέσα σε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι βαθιά μέσα στο πυκνό δάσος.
Τα υπάρχοντα τους ήταν λιγοστά και ο πατέρας του που ήταν ψαράς σε ένα μεγάλο αλιευτικό καράβι, πολλές φορές έλειπε για μεγάλα ταξίδια στη Βόρεια Θάλασσα. Άλλες πάλι, όταν ο καιρός ήταν πολύ άσχημος και τα νερά αγριεμένα, έμενε στο σπίτι και τότε ο Άστορ ήταν πολύ, πολύ χαρούμενος ακόμα κι αν έπρεπε να τρώει κάθε μέρα παστό ψάρι.
Αυτήν την Άνοιξη ο Άστορ θα γινόταν δώδεκα χρόνων. «Ένας μικρός άντρας» , όπως έλεγε ο πατέρας και κείνος φούσκωνε και ξανά φούσκωνε γεμάτος καμάρι. Ανήμερα των γενεθλίων του τον περίμενε ένα συναρπαστικό δώρο. Το πρώτο του καλάμι ψαρέματος. Ο πατέρας έλεγε πως ήταν πια αρκετά μεγάλος για να έχει το δικό του καλάμι και να ψαρεύει μόνος του. Έτσι, από την ανατολή του ήλιου κιόλας ξύπνησαν για να πάνε μαζί στη λίμνη όπου ο Άστορ θα έκανε την μεγάλη του πρεμιέρα σαν ψαράς.
Ήταν αρχή της άνοιξης και ενώ για τη Νορβηγία το κρύο ήταν ακόμα δυνατό, ήθελε μεγάλη προσοχή το βάδισμα πάνω στην παγωμένη λίμνη. Ένα λάθος βήμα και θα βρίσκονταν με τη μία μέσα στο νερό. Ωστόσο ο Άστορ  ήξερε πως αν το χρώμα του πάγου ήταν κατάλευκο δεν κινδύνευε από κάτι τέτοιο. Όταν διάλεξε το σημείο που ήθελε, πήρε το μικρό χειροκίνητο τρυπανάκι του και άνοιξε με αυτό μια τρύπα στον πάγο. Έβαλε το δόλωμά στο αγκίστρι και πήρε θέση αναμονής μέχρι να περάσει κάποιο ψάρι. Όλη η ουσία ήταν στο καλάμι, να το τραβήξει εγκαίρως και με προσοχή για να μην χάσει την ισορροπία του και πέσει. Ο Άστορ όμως ήταν δυνατό παιδί και τα πήγε θαυμάσια και το κουβαδάκι του γέμισε γρήγορα με μπόλικα ψάρια.
Όταν επέστρεψαν με το καλό, η μητέρα είχε φτιάξει ήδη την τούρτα που θα έκοβαν μετά το γεύμα και συνέχισε την προετοιμασία του μεσημεριανού με το ψήσιμο των ψαριών, όσο εκείνοι θα πρόσεχαν τη μικρή αδερφή παίζοντας κρεμάλα. Η χαρά του Άστορ ήταν μεγάλη αλλά βαθιά μέσα του μια δυσάρεστη σκέψη σκοτείνιαζε την ψυχή του. Σύντομα η θερμοκρασία θα ανέβαινε και ο πατέρας θα έπρεπε και πάλι να τους αφήσει για τη Βόρειο θάλασσα. Μοναδική του επιθυμία, να μεγαλώσει γρήγορα και να ακολουθήσει τον πατέρα του στα ανοιχτά. Αυτή ήταν και η ευχή που έκανε όταν έσβησε τα κεράκια του και με αυτή την ευχή πήγε και για ύπνο το βράδυ.
Σαν έσβησαν τα φώτα του δωματίου, προσπάθησε να μην κοιμηθεί αμέσως για να ακούσει τις κουβέντες των γονιών του που συνήθιζαν να μένουν ξύπνιοι ως αργά με ζεστό κρασί δίπλα στη φωτιά. Πάντα ο πατέρας εξιστορούσε τις περιπέτειές του από τη θάλασσα κι η μητέρα άκουγε με προσήλωση γέρνοντας το κεφάλι της στην αγκαλιά του. Αυτό το βράδυ όμως ο Άστορ παρατήρησε κάτι ανησυχητικό στο διάλογο των γονιών του. Ο τόνος της φωνής του πατέρα ήταν σοβαρός και ταραγμένος ενώ η μητέρα εξηγούσε ξανά και ξανά κάτι ακατανόητα πράγματα που τα έλεγε σχεδόν ψιθυριστά. Με κόπο κατόρθωσε να ακούσει πως τα χρήματα της οικογένειας ήταν λιγοστά κι έπρεπε ο πατέρας να γυρίσει εσπευσμένα στη δουλειά.
Το επόμενο πρωί ο Άστορ ήταν απαρηγόρητος και έτρεξε στην αγκαλιά του πατέρα του με αναφιλητά. «Άστορ, παιδί μου», του είπε «είναι μεγάλη ανάγκη να γυρίσω νωρίτερα στη δουλειά. Είσαι μεγάλο παιδί πια. Σε αφήνω υπεύθυνο στο σπίτι, να προσέχεις τη μαμά και την αδερφή σου. Εγώ θα σας παίρνω τηλέφωνο καθημερινά.» Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του, πριν φύγει και πάλι για τα ανοιχτά.
Από την αναχώρηση του πατέρα και μετά οι μέρες κυλούσαν βασανιστικά αργά. Σχολείο, σπίτι, λίγο διάβασμα, λίγο παιχνίδι και ύπνο. Μοναδική στιγμή χαράς η ώρα που έπαιρνε τηλέφωνο ο μπαμπάς. Και πάλι όμως η ίδια φράση που φρόντιζε να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά. «Να προσέχεις τη μαμά» «Να προσέχεις τη μαμά». Κι ο Άστορ έκανε τα πάντα για να βοηθάει τη μαμά. Κουβαλούσε ξύλα για τη σόμπα, έβγαζε το σκύλο βόλτα, τάιζε τη μικρή του αδερφή, έστρωνε το κρεβάτι του, καθάριζε το δωμάτιο. Μέσα σε ένα μήνα είχε μάθει να κάνει σχεδόν όλες τις δουλειές του σπιτιού. Είχε μάθει ακόμα και να μαγειρεύει, αλλά η αγαπημένη του ασχολία παρέμενε το ψάρεμα. Τα Σαββατοκύριακα που δεν είχε σχολείο φρόντιζε πάντα να πηγαίνει στη λίμνη και να ψαρεύει μέχρι το μεσημέρι. Η μεγαλύτερή του ικανοποίηση ήταν όταν έπιανε πολλά ψάρια και του έδειχνε η μαμά πώς να τα μαρινάρουνε στο λάδι.
Μια μέρα όμως τα τηλεφωνήματα του πατέρα σταμάτησαν απότομα. Η μητέρα είχε ταραχτεί πολύ όσο κι αν προσπαθούσε να κρύψει την αναστάτωσή της. Όταν καλούσε στο λιμενικό την καθησύχαζαν πως το καράβι δεν είχε απλώς σήμα, αλλά και πάλι δεν της άρεσε αυτή η κατάσταση. Μετά από πέντε μέρες σιωπής αρρώστησε άσχημα με πυρετό και τότε ο Άστορ έπρεπε να τα αναλάβει όλα εξολοκλήρου μέσα στο σπίτι. Ο γιατρός είχε συστήσει ανάπαυση και καλό φαγητό. «Μα τι καλό φαγητό;» σκεφτόταν ο Άστορ. «Υπήρχε καλύτερο φαγητό από τα φρέσκα ψάρια της λίμνης;» Κι όλο έφευγε από το σχολείο πιο νωρίς και περνούσε με το καλάμι του από τη λίμνη και όλο έφερνε πίσω τα καλύτερα ψάρια.»

Ένα μεσημέρι από αυτά, είχε διαλέξει ένα σημείο πιο απόμερο από τα συνηθισμένο του. Παράτολμη κίνηση αλλά κάτι έλεγε μέσα του πως ήταν για καλό. Και δεν είχε άδικο αφού είδε τελικά το αγκίστρι του να έχει πιάσει κάτι πολύ μεγάλο, ένα ασυνήθιστα μεγάλο ψάρι με χρυσά λέπια και λαμπερά μάτια. Ο Άστορ για λίγο έμεινε σαστισμένος να το κοιτάει όταν του φάνηκε πως το ψάρι του μιλούσε με ανθρώπινη φωνή. «Μη με σκοτώσεις, σε παρακαλώ», «Μη με σκοτώσεις, σε παρακαλώ κι από μένα ζήτα ό,τι θες!» Μη μπορώντας ο Άστορ να καταλάβει αν ήταν της φαντασίας του ή όχι, ελευθέρωσε το ψάρι αφήνοντάς το και πάλι στο νερό. «Σ’ ευχαριστώ του απάντησε, τώρα μπορείς να μου ζητήσεις ότι θες.» «Ακούω καλά; Μιλάς κανονικά ή είναι της φαντασίας μου;» «Μιλάω κανονικά» απάντησε το ψάρι. «Μιλάω και περιμένω την επιθυμία σου». «Να γίνει η μαμά μου καλά» αποκρίθηκε εκείνος με τα μάτια του γεμάτα δάκρυα. «Το ζήτησες και θα γίνει» είπε το ψάρι και χάθηκε στο νερό.
Όταν ο Άστορ επέστρεψε στο σπίτι τον περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Η μαμά του ήταν και πάλι όρθια και δυνατή. Είχε ετοιμάσει μάλιστα ψαρόσουπα και ζεστή μηλόπιτα. Η συγκίνησή του ήταν απερίγραπτη αλλά όταν πήγε να της πει για το μαγικό ψάρι, εκείνη έβαλε τα γέλια και του χάιδεψε τα μαλλιά. Για λίγες μέρες μετά το σκηνικό ο Άστορ, δεν πήγε για ψάρεμα. Είχε ανάγκη να ξεκουραστεί και τότε οι ώρες στο σπίτι του φαίνονταν ξαφνικά πιο γλυκές και απολαυστικές ακόμα κι αν ο πατέρας ήταν μακριά.
Τρίτη εβδομάδα και ούτε ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα. Η αλιευτική εταιρία ήταν πάντα καθησυχαστική αλλά αυτό δεν αρκούσε. Ένα μεσημέρι ο Άστορ πήγε και πάλι αποφασισμένος στη λίμνη να αναζητήσει το μαγικό του ψάρι. Ετοίμασε το δόλωμα και περίμενε με αγωνία να εμφανιστεί. «Με ζήτησες και ήρθα» ακούστηκε και πάλι η φωνή με το κεφάλι του να ξεπροβάλει από το νερό. «Θέλω τον μπαμπά μου πίσω!» φώναξε εκείνος με αναφιλητά.
Το ίδιο βράδυ οι τηλεοράσεις είχαν βουίξει για ένα μεγάλο ναυάγιο στα ανοιχτά κι όλο το χωριό σηκώθηκε στο πόδι. Οι δυνάμεις του λιμενικού μιλούσαν για μια πολύ δύσκολή διάσωση και οι καρδιές όλων πήγαν να σπάσουν. Οι ώρες αγωνίας που μεσολάβησαν ήταν ατελείωτες. Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στην ταβέρνα του χωριού για να εμψυχώνουν ο ένας τον άλλονκαι από εκεί παρακολουθούσαν το έργο των διασωστών. Το πρωί της επομένης τα νέα ήταν τελικά ευχάριστα, το πλήρωμα είχε σωθεί. Ο πατέρας του Άστορ ήταν ένας από τους σοβαρά τραυματίες αλλά νοσηλευόταν ευτυχώς χωρίς κίνδυνο στην κλινική της πόλης. Όταν πήγαν να τον επισκεφτούν η στιγμή της αντάμωσης ήταν πολύ συγκινητική. Τα νέα όμως που περίμεναν τον Άστορ ήταν ακόμα πιο ευχάριστα, καθώς η αδιαθεσία της μητέρας οφειλόταν κυρίως σε μια τρίτη εγκυμοσύνη και ο πατέρας δε θα χρειαζόταν να ταξιδέψει πια στα ανοιχτά καθώς η εταιρία του προσέφερε μία μόνιμη θέση στη στεριά.
Ο Άστορ συγκλονισμένος από την ανέλπιστη καλοτυχία του, έτρεξε στο γυρισμό κατευθείαν στη λίμνη για να ευχαριστήσει το μαγικό του ψάρι. Κι ενώ περίμενε με ανυπομονησία για αρκετή ώρα να το δει, στη θέση του εμφανίστηκε μια πανέμορφη γοργόνα με ξανθοκόκκινα μαλλιά. «Τα θαύματα συμβαίνουν σ’ αυτούς που αγαπάνε μέσα από την καρδιά τους Άστορ, αυτό να μη το ξεχάσεις ποτέ!» Αυτά του είπε όσο εκείνος την κοιτούσε αποσβολωμένος και πριν χαθεί μέσα στο νερό του χάρισε σαν τελευταίο δώρο ένα χρυσό αγκίστρι.

Καλό Πάσχα σε όλους!


Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο το παραμύθι σου και διδακτικό. Μου άρεσε πολύ και η εικονογράφηση. Χριστίνα μου σου εύχομαι καλη επιτυχία στο διαγωνισμο. Να ξέρεις σε ψήφισε πριν κάνεις ανάρτηση από ειδοποίηση στο φέις. Εύχομαι να επικρατησει μέσα σ'αυτά που θα περάσουν από την επιτροπή και να βγεις νικήτρια. Δεν ξέρω τις άλλες συμμετοχές αλλά αξίζει το δικό σου παραμύθι
    Καλό Πάσχα να περάσεις
    Καλή Ανάσταση σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφο παραμύθι, συγκινητικό, διδακτικό και ευχάριστο στην ανάγνωση. Ψήφισα την συμμετοχή σου, αλλά μάλλον δεν το έκανα σωστά, θα το ελέγξω πάλι.
    Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια μου! Καλό Πάσχα και υγεία στα σπιτικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια Χριστίνα μου....!
    Η Συγγραφή παραμυθιού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον σαν είναι και παιδικό.
    Σου εύχομαι ολόψυχα Καλή Επιτυχία.
    Καλή Ανάσταση να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλα επαθα πλακα ετσι;;;;
    Φοβερό Χριστινακι μου!Σκεψου το να κανεις μια σειρα με ισστοριουλες του Αστορ1!!! Μπραβο σου εννοειται σε ψηφισα. Σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχο συγκινητικό το παραμύθι σου! Χριστίνα μου, είναι φοβερά καλογραμμένο και μου άρεσε πολύ! Σου εύχομαι να έχει επιτυχία και εννοείται πως θα σε στηρίξω γιατί το αξίζει! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξετρελάθηκα, τόσο με τον Άστορ και το μαγικό ψαράκι του, όσο και με την εικονογράφηση! Εννοείται πως πήρε την ψήφο μου, όχι μόνον επειδή είσαι η Χριστίνα μας, μα επειδή αξίζει 100% τη διάκριση!
    (Θέλησε να ψηφίσει και η Όλγα, αλλά μάλλον "αναγνωρίζει" IP και την έβγαζε απευθείας στα αποτελέσματα...)

    Εύχομαι τα καλύτερα στον Άστορ και σ' εσένα!
    Καλό Πάσχα και φιλάκια πολλά πολλά! 💕

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφο παραμύθι, Χριστίνα μου. Μόλις σου έδωσα την ψήφο μου. Καλά αποτελέσματα, φίλη μου. Σε φιλώ. Χριστός Ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ψήφισα εννοείται, υπέροχη η ιστορία σου!!
    Καλή επιτυχία Χριστίνα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν το πρωτοείδα δεν είχα ιδέα ότι ασχολείσαι ΚΑΙ με αυτό το είδος!
    Κάπως διδακτική η ιστορία σου.. Γενικά αγαπάω τα παραμύθια, ειδικά τώρα με τον μπόμπιρα έχω αρχίσει να τους δίνω διαφορετική σημασία!
    Καλό ξημέρωμα παραμυθένια <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αν είσαι φίλος καλοδεχούμενος, αν ήρθες να σπαμάρεις σκέψου το ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Secret Santa 2023

 Η ανάρτηση μου στο ιστολόγιο μου κατέληξε να είναι μια ετήσια πλέον παράδοση. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι οπτικοακουστικές πλατφόρμες με έχουν κερδίσει και η Γατόσφαιρα παραμένει για συναισθηματικούς λόγους.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φίλη Ιωάννα από το ιστολόγιο Συννεφάκι και τα όμορφα δωράκια που μου έστειλε http://kloanna.blogspot.com/ Κι ένα ακόμη ευχαριστώ στην αγαπημένη μας οικοδέσποινα Μαριλένα που μας συντονίζει κάθε χρόνο και μπαίνει πάντα στον κόπο και τα έξοδα να μας στέλνει αναμνηστικά δωράκια. https://marilenaspotofart.wordpress.com/ Εύχομαι σε όλες και όλους καλή κι ευλογημένη χρονιά κι όλη η ευγένεια που διαθέτετε να σας έρχεται πίσω στο πολλαπλάσιο. Για τους πιο ορεξάτους φίλους στο κανάλι μου δείχνω τα δωράκια αναλυτικότερα