Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Cinema





 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δεν μπήκα στην διαδικασία να ασχοληθώ με τις προτάσεις ταινιών, άλλωστε υπάρχουν τόσα πολλά οργανωμένα blogs για αυτή τη δουλειά. Παρ όλα αυτά όμως οι ακόλουθες δύο ρωσικές παραγωγές στάθηκαν αφορμή για να ανεβάσω αυτήν την ανάρτηση. 

1.  Ostrov (octrob), The island, Το νησί (2006)

director : Pavel Lungin
writer : Dmitri Sobolev

 

 

Η πρώτη είναι ηθογραφική και βασίζεται σε μαρτυρίες από τον μοναστηριακό βίο κάποιον μοναχών που ξεχώρισαν για το διακόνημα τους. Κεντρική φυσιογνωμία του σεναρίου ο π. Ανατόλιος, ένας ιδιόρρυθμος ασκητής που μέσα από το προσωπικό του πόνο γίνεται ανεξάντλητη πηγή προσφοράς και παράδειγμα προς μίμηση.   
Αξίζει όμως να τονίσω πως ανεξάρτητα από την θεματολογία της ταινίας που μπορεί να ξενίσει μερικούς, η ταινία είναι αντικειμένικά ένα άρτιο έργο με δομημένο σενάριο, εκπληκτικά γυρίσματα, άριστες ερμηνείες και μοναδική σκηνοθεσία. Το άγριο τοπίο της παγωμένης ακριτικής Ρωσίας, οι αντιθέσεις των χαρακτήρων και η ξεκούραστη ροή της πλοκής, κάνουν Το νησί μία ταινία που τελικώς πολλοί θα λατρέψουν. 
Πέρα όμως από το έντονα θρησκευτικό της χαρακτήρα, αυτό που πραγματεύεται ο δημιουργός της ταινίας, είναι η κοινοβιακή συνύπαρξη των ανθρώπων και η παρερμηνευμένη αντίληψη που έχουμε οι περισσότεροι για την καλοσύνη.  Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουμε οι άνθρωποι είναι να ταυτίζουμε την καλοσύνη κάποιου με το πόσο συμπαθής μας είναι. Όλοι μας είτε λίγο, είτε πολύ αγαπάμε και θεωρούμε καλούς εκείνους που μας καλοπιάνουν, που μας επαινούν και που μας λένε όλα όσα θα θέλαμε να ακούσουμε για να αισθανθούμε σπουδαίοι και σημαντικοί.  Αντίθετα όλους εκείνους που μας ξεγυμνώνουν και μας υποδεικνύουν τα λάθη μας και τις κακοτοπιές μας, τους περιφρονούμε και τους κακοχαρακτηρίζομε. Εδώ ο ήρωάς μας π. Ανατόλιος είναι ένας άνθρωπος που δεν μπαίνει στον πειρασμό να κολακέψει τους άλλους για να τον αγαπήσουν. Δεν επιλέγει να είναι ευχάριστος. Αγαπάει πραγματικά και θέλει οι αδελφοί του να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους για πνευματική πρόοδο. 
Η κοινωνική επιτήδευση και ο δημοσιοσυσχετισμός, μας έχει μεταβάλλει σε κόλακες και υποκριτές που προσπαθούμε μέσα από ψεύτικες γλυκές κουβέντες και συναισθηματικούς ακροβατισμούς να κερδίσουμε μία θέση στην ζωή και στην καρδιά των συνανθρώπων μας. Το μόνο που καταφέρνουμε όμως είναι να αναπαράγουμε μέτριους τεμπέλιδες ανθρώπους που θέλουν απλά και μόνο να ακούνε όμορφα και ωραία λόγια από τους άλλους.   





2. The Miracle [Chudo], Το θαύμα (2009)

Director: Aleksandr Proshkin
Screenplay: Iurii Arabov





Η δεύτερη ταινία κι αυτή ρωσική, είναι ιστορική και βασίζεται σε ένα αληθινό περιστατικό που διαδραματίστηκε σε μία επαρχιακή πόλη. Την ταινία αυτή θα την χαρακτήριζα περισσότερο εκπαιδευτική μιας και οι πληροφορίες που αντλούμε για την ρωσική πραγματικότητα της της εποχής του ψυχρού πολέμου και της καθεστωτικής αδιαλλαξίας και παραφροσύνης, είναι άκρως διαφωτιστικές. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε και είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώσουμε πως η σημερινή μας πραγματικότητα δεν είναι αποκομμένη από τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Αντίθετα, τα όσα τώρα ζούμε είναι απόρροια του φανατισμού και των ψευδαισθήσεων των παππούδων μας που την ίδια στιγμή έζησαν σαν ήρωες και σαν προδότες. Δυστυχώς τον πολιτικό φανατισμό των αναπαράγουμε ακόμα και τώρα και μάλλιστα εμείς οι νέοι, που παρά την ευφυία και την πανεπιστημιακή μας κατάρτιση παραμένουμε απαίδευτοι και ιστορικά αγράμματοι στην πλειοψηφία μας. 



http://www.rusfilm.pitt.edu/2010/themiracle.php


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Secret Santa 2022

  Στην εκπνοή του χρόνου σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2023 με δύναμη και δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητές μου έχουν μετακυλιστεί στο instagram  @kristi_petaloti  και στο youtube  Kristi Petaloti . Παρ' όλα αυτά είναι συγκινητικό που κάποιοι παλιοί φίλοι συνεχίζετε να με τιμάτε με την παρουσία σας και τη σκέψη σας. Θαυμάζω το μεράκι σας να κρατάτε την παράδοση και να διοργανώνετε ακόμα δράσεις.  Η Γατόσφαιρα θα μείνει για πάντα ανοιχτή έστω και για κάποιες σποραδικές αναρτήσεις. Παραμένει το πρώτο μου σπιτικό, το σημείο έναρξης πολλών ωραίων πραγμάτων και μπορεί στο μέλλον αν αλλάξει κάτι στην διάρθρωση του Blogger ή και του Wordpress να με βολέψει να γίνω ξανά τακτικότερη.  Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης έχουμε μυστικό Άγιο Βασίλη μια δράση θεσμό της βλογκογειτονιάς μας που συντονίζει κάθε χρόνο ακούραστη η αγαπημένη μας Μαριλένα  marilenaspotofart . Ο δικός μου μυστικός Άγιος Βασίλης είναι η Σμαραγδούλα μας  smaragdenia-roul

Σκέψεις ενηλικίωσης

  Πόσες φορές ενηλικιώνεται ο άνθρωπος; Όσες χρειάζεται θα πω. Στα είκοσι παίρνεις για πρώτη φορά την ελευθερία στα χέρια σου, μια ελευθερία που την παρανοείς και την ξοδεύεις αλόγιστα. Θέλεις να ζήσεις και να δοκιμάσεις πράγματα και λες σε όλα ναι κι αυτά τα ναι μια μέρα σε εκδικούνται. Ευτυχώς όμως έρχεται η δεύτερη ενηλικίωση εκεί κοντά στα σαράντα που σου λέει πως ήρθε η ώρα μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία προς όφελός σου. Το καμπανάκι του χρόνου και της νιότης που θα αρχίσει να σε εγκαταλείπει σου θυμίζουν ότι δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον εαυτό σου. Χρωστάς τις βόλτες που σε ευχαριστούν με τον τρόπο που εσύ γουστάρεις. Χρωστάς τις ώρες ανάπαυσης χωρίς να πρέπει να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Χρωστάς τους φίλους που σου δίνουν χαρά και χαμόγελα και όχι εκείνους που θα σε ψυχοπλακώσουν.  Στον κόσμο που ζούμε οι εξουσίες χρειάζονται στρατιώτες. Εκκλησία, Κράτος, Επαναστάσεις όλοι χρειάζονται στρατιώτες να αγωνιστούν για λογαριασμό τους. Η Εκκλησία θέλει

Ένα αγόρι

 Ένα αγόρι θέλει να γίνει ποιητής, να μιλά για την αγάπη Ένα αγόρι θέλει να πατήσει στα σύννεφα, να νιώσει το σώμα του να ελαφραίνει Να ξαπλώσει πάνω στη δροσερή χλόη  Να αποκοιμηθεί με το κελάηδημα των πουλιών Να χτενίσει τα μαλλιά της αγαπημένης του. Ένα αγόρι θέλει κόψει ένα τριαντάφυλλο και να το βάλει στο βάζο Να κεντήσει μια καρδιά και να την κάνει δώρο Να μαζέψει κοχύλια σε ένα ακρογυάλι  Να γράψει στην άμμο ένα σ΄αγαπώ Κι αυτή είναι η συμμετοχή μου για τη  Μίνι Σκυτάλη#1  της Μαίρης με φωτογραφία κλήρωσης τη Νο4 Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχα μια ''Ελεύθερη πτώση'' για το δρώμενο των  Γνωμικών   Φοβάμαι τον κόσμο, θυμάμαι είχα πει στον ψυχολόγο. Φοβάμαι να αναμετρηθώ με τον κόσμο,να μπω σε μια παρέα και να συμμετέχω στις συζητήσεις, να βγω ένα ραντεβού, να πάω σε μια συνέντευξη. Φοβάμαι πως θα τους είμαι βάρος, πως θα σπαταλήσω το χρόνο τους. Είναι τόσο πολλοί ωραίοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι εκεί έξω. Άνθρωποι που ξέρουν να συμπεριφερθούν, να στηθούν, να περπατ